Romanii privesc spre lumina viitorului

Tehnologia LED, cea mai noua metoda de iluminat aparuta pe plan mondial, devine accesibila si pentru romani.

In tara noastra exista cel putin doua firme producatoare de surse de iluminat cu LED.

Una dintre ele, Electromax, s-a orientat mai ales catre iluminatul industrial.

Mai nou, ofera corpuri de iluminat cu LED si firma Electromagnetica, acestea fiind destinate si utilizatorilor casnici. Noua tehnologie a fost prezentata astazi in cadrul simpozionului "Lumina LED 2012", organizat la Bucuresti.

Consumul national de energie electrica poate fi redus la jumatate

“Din punct de vedere energetic, Romania este dependenta, 40 la suta, de importuri. Cum ar fi daca am reusi scaderea consumului de energie electrica la jumatate?”, se intreaba, retoric, Eugen Scheusan, directorul general al Electromagnetica.

O solutie eficienta de reducere a consumului este trecerea la iluminatul pe baza de LED. Sursele de lumina cu LED sunt produse, de o luna de zile, si de Electromagnetica, dupa o activitate de cercetare de peste sase luni.

Lumina de la capatul tunelului va fi cu LED

“Sistemele cu LED sunt cele mai eficiente energetic, din punctul de vedere al raportului lumen / watt. Pe de alta parte, ca fiabilitate, durata de viata a unui element de iluminat cu LED este de ordinul zecilor de mii de ore, in timp ce un bec cu filament functioneaza circa o mie de ore”, a explicat, pentru Green Report, Eugen Scheusan.

La aceeasi cantitate de lumina produsa, consumul de curent al unui element cu LED este de 8 – 10 ori mai mic decat al unui element termic (bec cu incandescenta) si de doua ori mai mic decat al sistemelor cu descarcare in gaze.

“Introducerea in mediul casnic a lampilor cu mercur este o crima”

Inainte de aparitia tehnologiei cu LED, campioanele iluminatului eficient erau considerate a fi asa-numitele becuri economice, cu descarcare in gaze. Marea problema a acestora este insa toxicitatea. “Introducerea in mediul casnic a lampilor fluorescente cu mercur este o crima”, avertizeaza Eugen Scheusan. Becurile economice sunt fragile, iar pericolul apare in momentul spargerii lor. Mercurul este toxic pentru toate organismele vii, iar inhalarea vaporilor de catre om duce la fixarea mercurului in celule si la aparitia unor boli ireversibile.

Tot din cauza vaporilor toxici, becurile cu descarcare in gaze sunt dificil de reciclat. In schimb, sistemele cu LED nu contin elemente chimice toxice, astfel incat ele nu sunt periculoase pentru om si pot fi reciclate.

Reciclarea elementelor cu LED este insa un obiectiv foarte indepartat, intrucat durata de viata estimata pentru un asemenea obiect electric este de 50.000 de ore.

In acest moment, singurul dezavantaj recunoscut al elementelor cu LED este pretul, “de circa o data si jumatate mai mare decat al unui element cu descarcare in gaze”, spune directorul general al Electromagnetica.

Punand in balanta pretul de achizitie, consumul de curent si durata de viata, un sistem de iluminat cu LED devine rentabil de la 6 – 8 ore de functionare pe zi.

Primaria Sectorului 1 vrea sa aplice noua tehnologie

Primaria Sectorului 1 intentioneaza sa inlocuiasca actualele sisteme de iluminat cu tuburi fluorescente cu sisteme de iluminat cu LED, a declarat astazi, pentru Green Report, Ion Brad, presedintele Consiliului Local al Sectorului 1. Asemenea sisteme cu LED vor functiona in toate imobilele aflate in administrarea Primariei, respectiv in unitatile de invatamant, cele sanitare si cele in care isi desfasoara activitatea institutiile subordonate Consiliului Local al Sectorului 1.

“Este unanim recunoscut ca lumina tuburilor fluorescente, omniprezenta în cladirile unde se desfasoara activitatea de invatamant, este pentru
ochi, cea mai daunatoare dintre toate sistemele de iluminat. Nu mai putem accepta ca tuburile fluorescente sa palpaie in ochii copiilor, cu 50 de hertzi”, subliniaza Ion Brad.

Un proiect mai indepartat al Primariei Sectorului 1 este si montarea de sisteme energetice “verzi” la unitatile de invatamant. “Intentionam sa
montam panouri fotovoltaice, pe acoperisurile acelor scoli care se preteaza la asa ceva”, a declarat Ion Brad.

Acolo unde este posibil, la unele unitati de invatamant, se intentioneaza schimbarea sistemului de incalzire clasic cu sistemul de incalzire cu pompe de caldura.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

LED-urile romanesti lumineaza masinile Alfa Romeo

Lampile romanilor, reciclate in Ungaria

Tehnologia LED ne va lumina viitorul. Romania va deveni hub regional pentru piata de iluminare LED
 

spot_img

Ultimele știri