Pe platoul Valparai din sudul Indiei, oamenii trăiesc cu frica întâlnirii neașteptate a unor giganți în întuneric. În timp ce se lasă amurgul, culegătorii de ceai și cafea adună proviziile din localitățile conduse de niște corporații care dețin plantațiile și se îndreaptă înapoi spre coloniile lor. Autobuzele lasă oamenii la marginea drumurilor, iar aceștia își fac plimbarea prin întuneric, spre casele lor. În orice moment s-ar putea întâlni cu un elefant. Ecologistul dr. Ananda Kumar a creat un sistem de avertizare prin SMS, ca să ajute muncitorii să trăiască în condiții de siguranță printre elefanți. Miercuri, în cadrul unei ceremonii din Londra, Kumar a câștigat cu acest proiect premiul Whitley, numit și „Oscarul Verde”, în valoare de 35.000 de lire sterline, informează The Guardian.
„Oamenii sunt speriați. E locul în care se întâmplă întâlnirile accidentale. E foarte dificil să vezi elefanții în întuneric. Sunt niște animale uriașe, arată ca o stâncă, iar în momentul în care observă oameni, stau nemișcați”, explică Kumar.
Pe înălțimea Valparai, companiile de ceai și cafea au nivelat 221 de kilometri pătrați de pădure tropicală pentru plantațiile lor. Terenul eliberat e acum casa a 70.000 de muncitori, care trăiesc înconjurați din toate părțile de „dealurile elefanților”. Dar cei 2.000 de elefanți care trăiesc pe aceste dealuri nu recunosc revendicările companiilor multinaționale asupra platoului. În fiecare an, în jur de 100 de elefanți folosesc plantațiile ca o cale pentru a ajunge în celelalte părți ale junglei.
Kumar a muncit vreo zece ani la un sistem de mesaje text, alerte de televiziune și lumini de avertizare care țin evidența mișcării elefanților pe plantație. Programul a câștigat premiul Whitley pentru abordarea lui inovatoarea și pragmatică în ce privește conflicul om – elefant, care duce la uciderea a 400 de persoane și mai mult de 100 de elefanți în fiecare an, în India.
Dacă sunt speriați sau se simt amenințați, elefanții pot fi foarte periculoși. În mica comunitate din Valparai, din 1994 până acum au fost uciși 41 de oameni. Problema, spune Kumar, este că oamenii pur și simplu nu își dădeau seama că sunt elefanți în apropiere. „Din cei 41 de oameni uciși, 36 nu știau că se întâlneau cu elefanți. Dacă acești oameni ar fi cunoscut locația elefanților, azi ar fi în viață. De asemenea, și locuințele oamenilor sunt atacate de elefanți. Vin să caute mâncare. Iar oamenii se trezesc brusc, în mijlocul nopții, cu sunete care vin dinspre bucătătie. E o experiență foarte traumatizantă”, spune Kumar.
Cu toate acestea, oamenii doresc să învețe să trăiască cu elefanții, mai degrabă decât să îi îndepărteze. Kumar povestește că pentru localnici, elefanții sunt o manifestare a zeului lor hindus Ganesh, de aceea au o percepție blândă și sunt foarte toleranți cu aceste animale.
Într-un deceniu, sistemul de avertizare al lui Kumar a redus rata deceselor de la trei la doar unul pe an. O echipă de agenți de urmărire supraveghează elefanții în timp ce aceștia trec prin platou, cu ajutorul lucrătorilor de la departamentul forestier Tamil Nadu și a informatorilor locali. Informațiile sunt transmise prin intermediul unei linii telefonice, conduse de Ganesh, colegul lui Kumar. Hotline-ul primește peste 1.000 de telefoane de-a lungul unui an; unii oameni sună ca să afle informații despre elefanți, dar mulți vin cu vești despre observarea elefanților în vecinătatea lor.
În momentul în care se reperează un elefant, alertele sunt trimise prin SMS către toți cei care locuiesc pe o rază de câțiva kilometri. În fiecare seară la ora cinci, posturile de televiziune locale difuzează locațiile tuturor elefanților pe platou. Avertismentele ajung și la gardieni voluntari din fiecare colonie. Aceștia operează niște semnale luminoase roșii, care se aprind cu ajutorul SMS-uri. Acest sistem permite oamenilor să își planifice drumurile și să își avertizeze prietenii care vin în vizită, să se ferească.
„Comunitățile locale au adoptat sistemul. Guvernul a răspuns pozitiv. E un efort colectiv care aduce beneficii atât oamenilor, cât și elefanților”, povestește Kumar. Chiar și incidentele în care elefanții distrug proprietățile s-au redus la jumătate, de când oamenii au îmbrățișat filozofia de a trăi cu elefanții, construind magazine alimentare mai sigure.
Kumar a declarat că banii primiți ca premiu vor fi folosiți pentru a găsi o metodă să extindă și în alte zone modelul care funcționează atât de bine în Valparai.
Mai citește și:
Un circ din America scoate elefanții din spectacole la presiunea publicului
FOTO 17 imagini puternice care arată efectele devastatoare ale suprasolicitării mediului