UE nu reuseste sa impuna Austriei si Ungariei cultivarea porumbului modificat genetic

Ministrii Mediului din tarile membre ale Uniunii Europene nu au reusit in cadrul reuniunii de luni, de la Bruxelles, sa impuna Austriei si Ungariei cultivarea soiului de porumb modificat genetic MON 810, anunta Agerpres.

Reprezentantii statelor membre au supus la vot clauzele de salvgardare puse in aplicare de Austria si Ungaria, doua dintre tarile membre care se opun introducerii culturilor de cereale modificate genetic. Potrivit unor surse europene, doar patru tari membre – Marea Britanie, Olanda, Finlanda si Suedia – au sprijinit propunerea Comisiei Europene prin care se cerea ridicarea clauzelor de salvgardare decise de Viena si Budapesta.

Celelalte 23 de tari membre ale Uniunii au votat contra propunerii executivului comunitar. In urma ca doua saptamani, Comisia Europeana a incercat, fara succes, sa forteze Franta si Grecia sa autorizeze reluarea cultivarii porumbului modificat genetic produs de compania americana Monsanto. Grecia a impus o masura ce interzice comercializarea semintelor pentru soiul de porumb modificat genetic MON810 in luna ianuarie 2006, care a fost extsinsa cu 24 de luni in 2007.

In aprilie 2008, executivul UE a trimis un mandat Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) in care solicita o opinie stiintifica asupra probei prezentate de Grecia. EFSA a adoptat o opinie la 3 iulie 2008, care concluziona ca proba stiintifica evidenta nu sustine argumentele furnizate de Grecia si ca este improbabil ca reluarea culturilor de MON810 in Grecia sa aiba vreun efect advers asupra sanatatii umane sau animale si asupra mediului. In februarie 2008, Franta a interzis cultivarea soiului de porumb MON810, iar executivul comunitar a solicitat EFSA o opinie stiintifica asupra probei prezentate de Paris.

EFSA a adoptat o opinie la 29 octombrie 2008 care concluziona ca nu au fost identificate informatii sau probe stiintifice care ar modifica evaluarile anterioare privind riscurile referitoare la cultivarea soiului de porumb MON810. Ca urmare a acestor concluzii ale EFSA, Comisia Europeana a cerut Frantei si Greciei sa ridice toate restrictiile din legislatia nationala impuse cultivarii soiului de porumb modificat genetic

spot_img

Ultimele știri