Top 10 mașini electrice cu cea mai mare autonomie

De când mașinile electrice au devenit populare, acum aproximativ cinci ani, anxietatea legată de autonomie a fost în mare parte eliminată. Producătorii de automobile dezvoltă anual baterii mai mari și modele mai eficiente, ceea ce înseamnă că cele mai performante mașini electrice pot acum parcurge distanțe mult mai mari decât cele de acum cinci ani. Așadar, acest  top 10 mașini electrice cu cea mai mare autonomie este perfect pentru cei care se gândesc să își cumpere o mașină electrică, mai ales că eco-tichetele Rabla de anul acesta se vor majora.

Top 10 mașini electrice cu cea mai mare autonomie

BMW iX

  • Autonomie: 615 km

Vizual, BMW iX este opusul modelului Polestar 3, având un design care împarte părerile. Cu toate acestea, sub caroserie se ascunde un SUV de lux extrem de capabil. La fel ca revoluționarul BMW i3, iX este construit pe o platformă dedicată vehiculelor electrice. 

Interiorul este minimalist, dominat de două ecrane masive: un display infotainment de 14,9 inci și un panou de instrumente digital de 12,9 inci. 

Ciudat este faptul că modelul cu performanțe ridicate, xDrive50, are și cea mai mare autonomie, datorită unei baterii de 108 kWh, care oferă 615 km și 523 CP. 

Indiferent dacă alegi varianta de bază xDrive40 cu o baterie de 77 kWh sau modelul xDrive50, încărcarea rapidă de 250 kW este standard.

BMW i7

  • Autonomie: 621 km

Așa cum sugerează numele, BMW i7 este răspunsul electric al mărcii la modelul său emblematic Seria 7. Un sedan de lux care concurează cu Mercedes EQS, i7 este plin de cele mai noi tehnologii și poate fi echipat chiar și cu un ecran de cinema de 31 de inci pentru pasagerii din spate. 

Cu o autonomie de 621 km, aceștia vor avea timp suficient să vadă un film înainte ca mașina să necesite încărcare. În plus, încărcarea rapidă la 195 kW reduce semnificativ timpul petrecut la stațiile de alimentare, scrie evpowered.co.uk, care a realizat topul.

Polestar 2

  • Autonomie: 657 km

Polestar 2 este de ceva timp pe piață, dar rămâne la fel de competitiv ca rivalii săi. Este unul dintre cele mai populare vehicule electrice din Marea Britanie, iar după un upgrade în 2023, a devenit unul dintre modelele cu cea mai mare autonomie disponibile. 

În versiunea Long Range Single Motor, Polestar 2 este echipat cu o baterie de 82 kWh și poate atinge o autonomie de până la 657 km cu jantele aerodinamice de 19 inci. Cu încărcare rapidă la 205 kW, bateria poate fi reîncărcată de la 10% la 80% în aproximativ 28 de minute.

Volkswagen ID.7

  • Autonomie: 682 km

Volkswagen ID.7 este modelul de vârf al gamei electrice ID de la VW. Practic, este un Passat electric, cu aceeași practică și confortabilă filozofie de design. 

Disponibil în variante Fastback și Tourer, ID.7 poate ajunge la 682 km autonomie în versiunea Pro S Match, echipat cu o baterie de 86 kWh – cea mai mare montată pe un VW electric până acum.

Mercedes-Benz EQE

  • Autonomie: 691 km

Mercedes EQE este alternativa electrică a modelului E-Class și rivalizează cu BMW i5 și Audi A6 e-tron. Adoptând un design aerodinamic inspirat de EQS, versiunea EQE 350+ oferă 691 km autonomie și 288 CP. 

Modelul AMG 53, mai performant, dispune de tracțiune integrală și 677 CP, dar autonomia sa scade la 467 km.

Peugeot E-3008

  • Autonomie: 700 km

Noul Peugeot E-3008 este construit pe platforma STLA Medium, destinată SUV-urilor electrice de dimensiuni medii. Varianta cu autonomie extinsă are o baterie de 98 kWh și poate parcurge până la 700 km.

Tesla Model 3

  • Autonomie: 702 km

Modelul Tesla Model 3 a fost al treilea cel mai vândut EV în 2024. În varianta Long Range cu tracțiune integrală, autonomia ajunge la 702 km datorită unei baterii de 79 kWh. Accesul la rețeaua Supercharger Tesla, cu viteze de încărcare de până la 250 kW, este un avantaj major.

Polestar 3

  • Autonomie: 705 km

Polestar 3 este primul SUV complet electric al mărcii suedeze. În varianta Long Range Single Motor, autonomia atinge 705 km cu bateria de 111 kWh. Încărcarea de la 10% la 80% durează doar 30 de minute la 250 kW.

Audi A6 e-tron

  • Autonomie: 745 km

Audi A6 e-tron introduce o nouă strategie de nume: modelele cu numere pare vor fi electrice, iar cele cu numere impare vor rămâne pe benzină sau diesel. 

Pe platforma PPE, A6 e-tron Sportback oferă 745 km autonomie cu o baterie de 100 kWh și 362 CP.

Mercedes-Benz EQS

  • Autonomie: 774 km

Mercedes EQS este cel mai avansat EV al mărcii. Cu un coeficient aerodinamic de doar 0,20 și o baterie uriașă de 108 kWh, modelul EQS 450+ oferă o autonomie record de 774 km. Încărcarea ultra-rapidă la 200 kW permite un plus de 70% în mai puțin de 30 de minute.

Foto: Staţii de încarcare pentru maşini Tesla,Centrul de vizitatori Twin Falls, Idaho, U.S., 23 decembrie, 2015 | Sursa: cifraser1 | Flickr
Foto: Staţii de încarcare pentru maşini Tesla, Centrul de vizitatori Twin Falls, Idaho, U.S., 23 decembrie, 2015 | Sursa: cifraser1 | Flickr

Cele mai populare mașini electrice în România

România a încheiat anul 2024 cu un parc auto electric de 54.471 de vehicule, dintre care 49.594 sunt autoturisme. Conform analizei realizate de LEKTRI.CO, pe baza datelor oficiale publicate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV), numărul total de autovehicule electrice a crescut cu 27% față de anul precedent. 

Cu toate acestea, ritmul de creștere a pieței a fost influențat de mai mulți factori, inclusiv de reducerea subvențiilor oferite de stat pentru achiziția de vehicule electrice.

Evoluția pieței auto electrice

Înmatriculările de autovehicule electrice au crescut de la 40.286 de unități în 2023 la 51.230 în 2024. Această creștere este susținută de diversificarea gamei de modele disponibile pe piață, dar și de interesul tot mai mare al consumatorilor pentru soluții de mobilitate sustenabilă. 

Mărcile auto electrice preferate de români

Conform datelor centralizate, Dacia Spring rămâne liderul incontestabil al pieței auto electrice din România, cu 17.947 de unități înmatriculate. Pe locul doi se află Tesla, cu 8.457 de unități, iar podiumul este completat de Volkswagen, care a ajuns la 4.895 de automobile electrice înmatriculate.

Aceste trei mărci reprezintă 61% din totalul parcului auto electric din țară.

Modelele cele mai bine vândute

Dacia Spring domină nu doar la nivel de marcă, ci și ca model, fiind cea mai populară mașină electrică din România. Alături de aceasta, Tesla Model 3 și Tesla Model Y se află în topul preferințelor, cele trei modele reprezentând 50% din totalul autoturismelor electrice înmatriculate până la sfârșitul anului 2024.

Perspective electrice

Odată cu anunțurile făcute privind Rabla Clasic și Rabla Plus 2025, autoritățile așteaptă ca românii să fie tot mai interesați de mașinile electrice, mai ales după ce s-a anunțat că va crește valoarea eco-tichetelor și că se simplifică procedura de înscriere în program.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri