Timisoara si Szeged, partenere pentru biodiversitate

BIOTOWNS, proiect de cooperare transfrontaliera intre Timisoara si Szeged, Ungaria, are ca obiectiv protejarea si conservarea biodiversitatii in cele 2 orase.

80.000 euro
pentru BIOTOWNS

Proiectul este finantat din bani europeni, valoarea totala ridicandu-se la 80.000 euro, din care 77.200 euro constituie asistenta financiara nerambursabila.

Din acesti bani, Timisoara a primit, in cadrul proiectului, 40.000 euro.

“Cele doua orase partenere, Timisoara si Szeged, au beneficiat de o evaluare a biodiversitatii, cu precadere a speciilor indigene, urmarind identificarea problemelor comune, dar si a celor specifice fiecarui oras, pentru dezvoltarea unor masuri similare pentru conservarea celor mai reprezentative sau rare din fauna si flora locala. Studiul a vizat, in Municipiul Timisoara, biotopurile urbane considerate relevante, si anume padurea forestiera de protectie, (parte din Padurea Verde), parcuri, zone verzi, cat si zone rezidentiale”, a declarat, pentru Green Report, Adrian Orza, viceprimarul Municipiului Timisoara.

Principalul beneficiu pentru orasele partenere pentru biodiversitate, potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, il constituie elaborarea Studiilor strategice privind protejarea biodiversitatii existente.

Documentele strategice, elaborate in cadrul proiectului, fac recomandari si cu privire la extinderea perdelelor forestiere de protectie, la reechilibrarea ecologica ori la protejarea florei si faunei, luand in considerare principiile dezvoltarii durabile.

Perdeaua forestiera, dublata in cadrul proiectului

“In perioada urmatoare, se va acorda o atentie deosebita managementului perdelei forestiere de protectie existente, care se intinde pe 30 de hectare. Extinderea viitoarei perdele forestiere de protectie, pe noi amplasamente in partea de sud-est a Timisoarei, va fi posibila doar etapizat, dupa clarificarea situatiei juridice a unor terenuri si dupa achizitionarea unor noi suprafete de teren, cu aceasta destinatie. Dublarea suprafetei existente constituie un deziderat al municipalitatii”, a explicat, pentru Green Report, Vasile Ciupa, directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Studiile realizate releva si faptul ca toate parcurile si ecosistemele periurbane seminaturale trebuie mentinute, iar protectia se va face cu precadere in ariile cu valoare ecologica mare, cum ar fi Padurea Verde sau Canalul Bega, cat si malurile acestuia.

Coridoare ecologice
spre Padurea Verde

“Studiul realizat in cadrul Proiectului BIOTOWNS releva un aspect esential in viitoarea abordare a problematicii protectiei si conservarii biodiversitatii, si anume necesitatea realizarii unor coridoare ecologice care sa asigure conectivitate intre zonele verzi din interiorul orasului cu zonele verzi din afara acestuia, in special cu Padurea Verde si zonele ce marginesc orasul, in conditii de conflict minim cu locuitorii”, a mai spus Adrian Orza.

Proiectul „Biodiversitatea si protectia naturii – o abordare responsabila a problemelor de mediu a doua orase infratite”, BIOTOWNS, a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007-2013 si a fost finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, completat de cofinantarea nationala a celor doua state membre participante in program, Ungaria si Romania.

Obiectivul general al Programului este de a apropia actori economici, persoane si comunitati, cu scopul de a exploata mai eficient oportunitatile oferite de dezvoltare comuna a zonei de frontiera.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri