Termen limită pentru prezentarea unei soluții cu privire la viabilitatea proiectului Tarnița

Consiliul de Administrație al Societății Hidro Tarnița SA își asumă public faptul că, până la data de 15 decembrie 2014, societatea de proiect trebuie să fie în posesia unei soluții clare cu privire la viabilitatea proiectului CHEAP Tarnița – Lăpuștești, din perspectiva interesului manifestat de investitori la licitația internațională, informează societatea într-un comunicat de presă.

Proiectul Tarnița este unul strategic pentru România, noi fiind una dintre foarte puținele țări din Europa care nu dispun de o centrală cu acumulare prin pompaj pentru siguranța sistemului energetic național (SEN), deși avem o locație excepțional de favorabilă pe amplasamentul Tarnița – Lăpuștești. Dezvoltarea impetuoasă din ultimii ani a energiilor regenerabile (curate dar și necontrolabile) fac din proiectul Tarnița o necesitate absolută pentru siguranța SEN, dar și pentru valorificarea optimă a acestor energii curate și ieftine în beneficiul direct al consumatorului final, prin stocarea energiei ieftine din perioadele de exces de producție și redarea acesteia către consumatorii racordați la SEN în perioadele de vârf de consum și preț”, a declarat Dan Cârlan, directorul general al Societății Hidro Tarnița SA.

Conducerea Societății Hidro Tarnița SA își asumă public determinarea ca până la data menționată mai sus să mențină cheltuielile societății de proiect la nivelul minim necesar și să limiteze personalul (specialiști preluați în majoritate tot din rândul companiilor energetice de stat) la un număr substanțial redus față de cel aprobat de acționari prin bugetul societății pentru 2014.

Ca și consecință a acestor măsuri de austeritate, societatea de proiect va fi în măsură să nu mai solicite acționarilor noi fonduri pentru desfășurarea activității, suplimentar față de cele deja prevăzute de către aceștia în propriile bugete pentru anul în curs.

După momentul selectării prin licitație a unui investitor în proiect, alături de operatorii energetici de stat care participă la acționariatul societății de proiect, responsabilitatea cu privire la politicile de cheltuieli pentru implementarea proiectului CHEAP Tarnița – Lăpuștești va fi partajată cu acesta și va exista o garanție în plus cu privire la evitarea oricărei cheltuieli neeconomicoase sau ineficiente.

Asistăm în ultimul timp la o serie de atacuri publice, discreditări și la o anumită ostilitate punctuală la adresa proiectului sau a societății de proiect, ceea ce ne provoacă, firesc, un anumit disconfort. Pe de altă parte, aceste atacuri certifică implicit viabilitatea proiectului Tarnița în piață, faptul că acesta este receptat ca un mare pericol pentru concurenții din piața serviciilor tehnologice de sistem, concurenți care înțeleg deja că proiectul se va realiza și că dânșii vor pierde o felie importantă din această piață, în beneficiul consumatorului final”, a mai spus directorul general al societății.

Societatea Hidro Tarnița SA a fost înființată la 1 noiembrie 2013 ca și companie de proiect pentru realizarea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești.

Scopul înființării societății de proiect a fost acela de a implementa pe cont propriu proiectul CHEAP Tarnița – Lăpuștești, în numele acționarilor săi fondatori, a acționarilor cooptați ulterior în societatea de proiect și împreună cu unul sau mai mulți investitori privați, care urmează a fi selectați prin licitație internațională pentru finanțarea investiției.

Pentru aceasta, societatea de proiect urmează a prelua de la Hidroelectrica SA toate studiile, avizele, documentațiile tehnico – economice și lucrările pre – proiect executate de către aceasta în decursul timpului în legătură cu dezvoltarea proiectului CHEAP Tarnița – Lăpuștești, precum și toate drepturile decurgând din calitatea de titular al acestui proiect investițional.

În cadrul întâlnirii de lucru de la Departamentul pentru Energie, Consiliul de Administrație al societății de proiect a informat că, în baza contractului derulat în perioada 2010 – 2014 cu Hidroelectrica SA, consorțiul de consultanți condus de Deloitte Consultanță SRL a finalizat și livrat către aceasta 17 din cele 20 de sarcini contractate, mai puțin etapele privind derularea propriu-zisă a licitației internaționale pentru selectarea unui investitor și negocierea cu acesta a unui Acord de Investiții.

Documentația pentru licitație finalizată în următoarele 30 de zile

Totodată, Consiliul de Administrație al Societății Hidro Tarnița SA, condus din poziția de președinte de către Elena Popescu, director general al Direcției Generale de Energie și Mediu din cadrul Departamentului pentru Energie, și-a asumat în fața ministrului delegat pentru Energie implementarea unui plan de acțiuni, pentru perioada până la data de 15 decembrie 2014.

Acest plan prevede ca, în următoarele 30 de zile, Consiliul de Administrație al Societății Hidro Tarnița SA să identifice soluția legală și financiară optimă pentru realizarea documentațiilor de licitație, lansarea și derularea procedurilor de licitație internațională în vederea selectării unui investitor în finanțarea proiectului CHEAP Tarnița – Lăpuștești.

Licitația urmează a fi pregătită preponderent pe baza utilizării documentațiilor existente, deja plătite în trecut de către Hidroelectrica SA, fără ca societatea de proiect să mai angajeze noi costuri suplimentare prin contractarea unor servicii de consultanță sau studii care să mai fi fost executate și în trecut, dacă acestea există și pot fi utilizate ca atare, din punct de vedere juridic, sau tehnico-economic.

Societatea Hidro Tarnița SA va finaliza până la data de 30 iunie 2014, împreună cu Hidroelectrica SA, procedurile pentru predarea – primirea tuturor documentațiilor proiectului, inclusiv a studiului de fezabilitate actualizat la nivelul anului 2014, și va încheia actele de transfer asupra drepturilor de autor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri