Temperatura la nivel global va atinge curând limita de +1,5 grade Celsius

Un nou raport al Organizației Mondiale de Meteorologie arată că sunt 40% șanse ca temperatura la nivel global să atingă limita de +1,5 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, în următorii cinci ani. Anul trecut, șansele erau estimate la doar 20%.

Noul raport a fost realizat de cercetători în domeniul schimbărilor climatice din 10 țări, printre care și Statele Unite și China, și de serviciul de meteorologie britanic. Acesta arată că dacă unul dintre cei cinci ani va fi cu 1,5 grade peste nivelul pre-industrial, va fi o situație temporară.

„Pe măsură ce clima se încălzește, vom avea mai multe luni cu temperaturi cu 1,5 grade peste, apoi un sezon, apoi un întreg an peste 1,5, apoi doi, trei ani la rând, apoi practic fiecare an”, a explicat profesorul Edward Hawkins, de la Universitatea din Reading, Marea Britanie.

Leon Hermanson, un alt cercetător, a explicat pentru BBC că temperaturile sunt clar în creștere, comparativ cu perioada 1850 – 1900.

Raportul a fost publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), care, anul trecut, spunea că șansa de a depăși acest nivel, în următorii cinci ani, este de doar 20%. Organizația a explicat că această creștere bruscă a procentului este cauzată de îmbunătățirile aduse tehnologiilor folosite, care arată că, de fapt, Pământul „s-a încălzit mai mult decât credeam”.

„Creșterea temperaturilor va duce la topirea gheții, niveluri mai ridicate ale mării, valuri de căldură mai frecvente, dar și alte fenomene meteorologice extreme, cu un impact asupra sănătății, mediului, alimentației”, a spus Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale.

Acordul climatic de la Paris din 2015 a stabilit menținerea creșterea temperaturii medii globale la cel mult 2 grade Celsius și de a încerca să nu depășească limita de 1,5 grade peste nivelurile pre-industriale, pentru a preveni efectele încălzirii globale. Cercetătorii avertizează că, dacă acest prag este depășit, creșterea temperaturii va duce la apariția mai multor valuri de căldură, furtuni extreme sau secete. La momentul stabilirii obiectivelor s-a avut în vedere situația schimbării temperaturii în următorii 30 de ani. Totodată, OMM spune că, cel puțin unul din următorii cinci ani va fi cel mai călduros.

„Acest studiu arată – cu un nivel ridicat de abilități științifice – că ne apropiem măsurabil și inexorabil de obiectivul inferior al Acordului de la Paris privind schimbările climatice”, a spus profesorul Petteri Taalas. „Este încă un alt apel la trezire, că lumea trebuie să acționeze rapid pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a atinge neutralitatea din punct de vedere al carbonului”.

spot_img

Ultimele știri