Telegraful de Prahova: Ploiestiul sufera la spatiu verde

Norma minima de spatiu verde acceptata de Uniunea Europeana este de 20 de mp/ cap de locuitor. Ploiestenii trebuie insa sa “se multumeasca“ cu doar 7,5 mp/ cap de locuitor.

Conform cerintelor Uniunii Europene, pentru toate localitatile trebuie sa existe un grafic, care sa contina informatii cu privire la suprafata de spatiu verde existenta. “Termenul limita pentru realizarea registrelor cu spatiile verzi a fost luna februarie a anului trecut. In Prahova autoritatile s-au conformat, le-au realizat si le-au si depus la Agentia pentru Protectia Mediului“, ne-a declarat Camelia Steliean, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova.

Asa cum prevad normele europene, pana in anul 2011, fiecare localitate trebuie sa aiba alocati 20 de metri patrati de spatiu verde, iar pana in 2020, raportul trebuie sa fie chiar si mai mare, adica de 26 mp de spatiu verde pentru fiecare locuitor. Asta in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o suprafata de 52 de mp pentru fiecare persoana. Desi Ploiestiul este un oras european, autoritatile recunosc ca in prezent unui locuitor ii sunt destinati doar 15 mp de spatiu verde, iar raportul este injumatatit la 7,5 daca nu punem la socoteala si Parcul Constantin Stere, care este de altfel singurul parc orasenesc din Ploiesti. “In Ploiesti nu se respecta acest lucru din pacate. Cu tot cu Parcul de la Bucov, pe cap de locuitor sunt 15 mp de spatiu verde, iar daca nu luam in calcul si parcul, se reduce la jumatate“, a completat Camelia Steliean.

Ce e de facut?
La sfarsitul anului trecut, s-a finalizat prima etapa de reconversie a fostei rampe de gunoi a Ploiestiului de la Teleajen. Cu alte cuvinte, portiunea a fost nivelata si acoperita cu pamant vegetal si va fi transformata in spatiu verde. “In aceasta primavara, in colaborare cu Romsilva, se va incepe impadurirea celor cinci hectare si reconversia in parc a celorlalte 20 de hectare. Acest proiect este unul de lunga durata, existand un plan de conformare stabilit de Agentia de Mediu, plan care presupune realizarea de analize de sol si apa inainte ca zona sa intre in circuitul public pentru a nu pune in pericol sanatatea populatiei“, ne-a declarat Adela Fratila, consilier Serviciul Relatii cu Publicul si Media, din cadrul Administratiei Domeniului Public si Privat Ploiesti.

Elevii ajuta
Un alt proiect ale carui rezultate sunt asteptate cu nerabdare de ploiesteni este cel legat de Parcul Municipal Vest care, in momentul de fata, este in stadiu de studiu de fezabilitate.

Spatiul verde va avea o suprafata de circa 57 de hectare, iar ADPP Ploiesti spera ca proiectul sa fie finalizat intr-o perioada de aproximativ doi, trei ani. Pana atunci, insa, a fost demarat programul “Un vis verde pentru viata noastra“, actiune realizata in colaborare cu Asociatia Profesorilor de Biologie din Prahova si Ecoterra si care presupune reabilitarea spatiilor verzi existente si amenajarea de parcuri noi, cu ajutorul elevilor din municipiu.
 

spot_img

Ultimele știri