Greenpeace: Consumatorii vor telefoane mai rezistente și mai ușor de reciclat

Consumatorii ar vrea ca producătorii de telefoane mobile să adopte modele de business bazate pe principiile economiei circulare. Ei își doresc telefoane mai ușor de reparat, cu baterii mai rezistente, cât și opțiuni reale de reciclare. De asemenea, cred că producătorii scot prea multe modele noi de telefoane, programând producția astfel încât telefoanele vechi să devină depășite într-un timp prea scurt. Datele aparțin unui studiu publicat ieri de Greenpeace.

telefoane mobile

Experții Greenpeace au vrut să afle părerea consumatorilor despre upgrade-urile frecvente pe care producătorii de telefoane mobile le efectuează. Pentru realizarea studiului, au chestionat 6.000 de persoane, din Statele Unite, Mexic, Rusia, Germania și Corea de Sud.

Au descoperit că peste jumătate dintre acestea cred că producătorii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru reciclarea produselor. 4 din 5 oameni consideră că smartphone-urile noi nu ar trebui să conțină substanțe chimice periculoase. Şi tot atâția vor produse mai ușor de dezasamblat și de reparat, atunci când se strică. Durabilitatea este de asemenea un criteriu esențial pentru aproximativ 90% dintre respondenți.

Telefoanele mobile, un adevărat pericol pentru mediu

Potrivit unui studiu realizat de ONU în 2014, generăm anual 3 milioane de tone de deșeuri electrice și electrocasnice. Dintre acestea, cel mai des înlocuite sunt telefoanele mobile. Dorința de a ține pasul cu ultimele descoperiri tehnologice este principalul motiv pentru care consumatorii le schimbă atât de des.

Telefoanele mobile conțin în jur de 40 de substanțe chimice periculoase.Unele sunt folosite pentru mecanismul de vibrație, altele pentru a face condensatorii mai mici. La finalul ciclului de folosire, cele mai multe componente ajung în mediul înconjurător.

Pe lângă problema de mediu, folosirea metalelor are și un impact social major. Jucătorii  din industria minieră „își câștigă” cu arma dreptul de a extrage dintr-o anumită zonă. În plus, nu asigură condiții corespunzatoare de muncă lucrătorilor, nu respectă drepturilor angajaților și exploatează copiii.

Spre ce ar trebui să se îndrepte producția de telefoane mobile

Soluția, spun cei de la Greenpeace, trebuie să vină din partea companiilor producătoare de tehnologie:

Credem că adevărata inovația sunt gadget-urile proiectate să dureze, să poată fi reparate și reciclate. A venit momentul ca liderii în tehnologie să reconsidere modul în care produc electronice, astfel încât acestea să fie inovatoare atât pentru planetă, cât și pentru noi ca indivizi. Dacă brandurile de tehnologie vor să ne ne fie alături în viitor, trebuie să adopte modele de producție cu circuit închis și economia circulară; trebuie să acționeze responsabil, atât pentru profit, cât și pentru oameni și planetă.

Studiul realizat de Greenpeace face parte din campania True Innovation. Companiile care vor să integreze principiile economiei circulare de-a lungul ciclului de producție și folosire au la dispoziție un manifest. La rândul lor, consumatorii pot parcurge un chestionar pentru a afla ce spune telefonul deținut despre propria persoană.

Alternative mai sustenabile decât telefoanele mobile clasice

Fairphone este o companie care produce telefoane mobile într-o manieră pe care ei o consideră etică și responsabilă față de mediu. Ei declară că își verifică atent furnizorii, care au obligația de a-și proteja angajații și a nu exploata copiii.

În plus, investesc în dezvoltarea unor soluții care să asigure longevitatea telefoanelor și să permită dezasamblarea și repararea. Au inițiat de asemenea programe prin care încearca să îmbunătățească infrastructura colectarii telefoanelor vechi în țari slab dezvoltate din Africa.

O2 este un alt producător de telefoane mobile pentru care sustenabilitatea este importantă. Compania susține că, din 2009, clienții săi au salvat 135 de milioane de lire, reciclând 2 milioane de telefoane vechi.

Marii jucători, în urmă față de nevoile societății actuale

Şi marii jucători de pe piața telefoanelor mobile dau semne că ar putea deveni mai responsabili în viitor. Apple a dezvoltat un robot capabil să recupereze materiale valoroase din iPhone-uri stricate.

Ceea ce astfel de companii trebuie să înțeleagă însă este că modul de fabricare actual este cel care trebuie schimbat. „Dacă nu îl poți deschide, nu e al tău”, spunea Bas van Abel, directorul de creație al companie Fairphone, într-un discurs Tedx Amsterdam din 2013.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri