Cu inovații, cum ar fi drumuri electrice și complexe rezidențiale cu consum zero de energie, Suedia este de obicei considerată o țară aflată în prim-planul revoluției energitice. Însă, atunci când guvernul a introdus un impozit pe energia solară, în 2006, criticii au avertizat că țara a făcut un pas uriaș în direcția greșită. Acum, guvernul a anunțat că intenționează să reducă această taxă.
„Impozitul solar” nu a afectat în producătorii casnici, cu panouri fotovoltaice înstalate pe acoperișul casei, ci mai degrabă pe marii producători. Taxa vizează producția de energei fotovoltică mai mare de 255 de kilowați (kW).
Potrivit Reuters, taxa nu poate fi complet eliminată din motive tehnice, dar, din 2017, guvernul suedez o va reduce cu 98%. Conform publicației suedeze Dina Pengar, impozitul va fi redus de 29,2 eurocenți pe kilowatt oră (kWh) la 0,5 cenți pe kilowatt oră, iar facilități generatoare de 255 kW, vor fi scutite.
Capacitățle fotovoltaice instalate pe teritoriul Suedie, la sârșitul anului 2015, însumau 79,4 MW. Anul trecut, Suedia a reușit să-și asigure 57% din energia electrică necesară din surse regenerabile, inclusiv eoliene și centrale hidro.
Potrivit estimărilor anunțate la sfârșitul lunii octombrie 2016, Suedia va fi capabilă să-și asigure întreagul necesar de energie electrică din surse regenerabile până în 2040.