Un singur plic de ceai introdus în apă aproape fiartă eliberează în jur de 11.6 miliarde de particule de microplastic și 3.1 miliarde de particule de nanoplastic, conform unui nou studiu.
Descoperirea cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada este îngrijorătoare, ținând cont de faptul că numărul microplasticelor este mult mai mare decât media estimată consumată de o persoană într-un an. Conform unui studiu recent, o persoană consumă în medie cel puțin 50.000 de particule de microplastic în fiecare an și respiră o cantitate similară.
Cercetătorii au testat patru tipuri diferite de plicuri de ceai din magazine și cafenele din Montreal. Deși majoritatea plicurilor de ceai sunt făcute din fibre naturale, multe branduri utilizează plasticul pentru a sigila plicurile. Alte branduri au renunțat la plicuri de ceai din hârtie în favoarea plasticului.
Cercetătorii au testat potențiala toxicitate a microplasticelor prin expunerea puricilor de apă la apa contaminată. Particulele au avut un impact asupra comportamentului puricilor de apă și au contribuit la anomalii de dezvoltare.
Oamenii de știință au presupus că numărul mare de microplastice eliberate are legătură cu apa fiartă, deoarece chiar și plasticele de uz alimentar se pot degrada sau pot elibera substanțe toxice atunci când sunt încălzite la o temperatură de peste 40 de grade Celsius.
Microplasticele au fost găsite în numeroase medii, inclusiv în apa potabilă și organismul uman. Un studiu publicat în primăvara acestui an arăta că microplasticele transportate pe calea aerului pot atinge locuri izolate. Conform unui alt studiu, chiar și cele mai adânci zone din oceane au fost contaminate cu microplastice.
În prezent, nu există dovezi că ingestia microplasticelor are un efect negativ asupra sănătății umane, însă Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra nevoii unor cercetări urgente privind impactul acestora.