O specie de animale vertebrate este adaugata in fiecare saptamana la lista celor periclitate, iar riscul extinctiei ameninta aproape o cincime din vertebratele de pe Glob, avertizeaza un raport al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), citat de publicatia The Guardian.
Raportul ”Evolution Lost”, publicat in revista ”Science” cu contributia a peste 100 de zoologi si botanisti din intreaga lume, a constatat ca populatiile de mamifere, pasari, amfibieni, reptile si specii de pesti au scazut cu o medie de 30% in ultimii 40 de ani.
Factorii ce contribuie la declinul biodiversitatii sunt multipli, pornind de la defrisarea padurilor si conversia lor in terenuri agricole, la supraexploatare, cresterea populatiei, poluare si impactul speciilor invazive.
Conform studiului IUCN, Asia de Sud-Est este martora celor mai semnificative pierderi, in mare parte cauzate de plantarea culturilor straine de ulei de palmier, de operatiunile comerciale de prelucrare a lemnului, de transformarea terenurilor agricole in orezarii si de vanatoarea nesustenabila. Zone din America Centrala, Anzii tropicali din America de Sud si chiar Australia au suferit si ele pierderi, cauzate in mod deosebit de impactul nimicitor al ciupercii-parazit chytrid.
Un sfert din mamifere au disparut
Datele studiului estimeaza ca populatiile de mamifere s-au diminuat cu aproape un sfert. Totdata, speciile de pesti de apa sarata s-au redus cu o cincime, iar cele de apa dulce s-au imputinat cu aproape doua treimi. Studiul a analizat 25.000 animale vertebrate de pe ”lista rosie” a speciilor amenintate cu disparitia, elaborata de IUCN.
”Coloana vertebrala a biodiversitatii incepe sa cedeze”, a afirmat Edward O. Wilson, scriitor si profesor de ecologie la Universitatea Harvard. „Un pas mic inainte pe Lista Rosie inseamna, de fapt, un pas mare catre extinctie. Aceasta reprezinta doar un fragment din ceea ce intampla cu biodiversitatea la nivel mondial”, a completat el.
Masuri de conservare insuficiente
In timp ce strategiile actuale de conservare nu au reusit sa stopeze declinul vietii salbatice si a ecosistemelor, autorii raportului spun ca situatia ar fi mult mai grava fara stabilirea unor rezerve naturale, prin programele de reproductie si planurile de protectie.
Astfel de masuri au contribuit la recuperarea a 64 de specii, inclusiv a unora ce au fost eradicate in salbaticie, si reintroduse apoi, cum ar fi vulturul californian, dihorul cu labe negre din SUA si calul Przewalski din Mongolia.
Totusi, presiunile asupra vietii salbatice sunt mai mari decat sprijinul acordat prin eforturile de conservare. Nici unul dintre obiectivele ONU din 2010 pentru mentinerea speciilor si habitatelor nu au fost atinse.
Negocierile guvernelor, amenintate de esec
Raportul ”Evolution Lost” a fost publicat in timpul conferintei pe tema biodiversitatii de la Nagoya, unde se incearca elaborarea unui nou plan de actiune pentru a impiedica diminuarea diversitatii vietii de pe planeta. O mare parte dintre state sustin insa ca nu va exista un nou plan de salvare a biodiversitatii, in lipsa unor fonduri aditionale si a unui acord asupra protocolului ABS.
„Daca statele lumii nu vor reusi sa faca progrese in privința Protocolului ABS (Protocolul cu privire la accesul la resursele genetice si partajarea beneficiilor, n.r.), protejarea resurselor naturale se afla intr-un mare pericol”, a declarat James Leape, Director WWF International. „Saptamana aceasta, guvernele au oportunitatea unica de a realiza un plan de actiune pentru urmatorul deceniu, pentru protejarea naturii de pe planeta noastra”, a mai spus Leape.
Cititi si: