Raport WWF: Omenirea consuma o planeta si jumatate

Ritmul de consum al populatiei globului depaseste cu 50% capacitatea de sustinere a Pamantului, fapt ce duce la diminuarea resurselor si la distrugerea biodiversitatii, arata cea mai noua editie a raportului Planeta Vie, lansat astazi de World Wide Fund for Nature (WWF).

Acest lucru inseamna ca planeta are nevoie de un an si jumatate pentru a produce resursele consumate de oameni intr-un an. Amprenta ecologica a umanitatii, un indicator care prezinta dimensiunea presiunii umane asupra resurselor naturale, s-a dublat in ultimii 40 de ani, in cea mai mare parte din cauza emisiilor de dioxid de carbon.

“Emisiile de dioxid de carbon produse de Rusia, India, China si Brazilia au crescut de 20 de ori fata de nivelul din 1960”, a declarat James Leape, director general al WWF International.

Raportul arata ca speciile tropicale se afla intr-un declin alarmant, numarul acestora scazand cu 60% in ultimii 40 de ani. Pentru editia 2010, starea biodiversitatii a fost cercetata prin monitorizarea a peste 8000 de populatii animale, apartinand unui numar de 2500 de specii. Rezultatele dezvaluie o tendinta alarmanta: Indexul Planeta Vie, care urmareste bunastarea speciilor de pe glob, a scazut cu 30%, in comparatie cu anul 1970.

Romanii consuma mai mult decat poate duce natura

Romania are o amprenta ecologica medie de 2,7 hectare pe cap de locuitor – ceea ce inseamna ca fiecare dintre locuitorii Romaniei utilizeaza, in medie, 2.7 hectare din suprafata globului pentru resurse de hrana, combustibil, materiale de imbracaminte si constructii. Dar planeta nu ne poate oferi decat 1,8 hectare de teren si apa. Chiar daca impactul nostru asupra naturii se situeaza sub nivelul tarilor dezvoltate, in Romania consumul de resurse naturale si stilul de viata tot depasesc capacitatea de suport a ecosistemelor naturale.

”De multe ori, obisnuim sa gandim ca, oricum, suntem mai saraci decat alte tari din Europa si din lume, asa ca dezvoltarea noastra are un impact mic asupra mediului. Fiecare lucru pe care il facem se sprijina pe resursele planetei. Ar trebui sa cream politici si practici care sa sprijine conservarea capitalului natural pe care il avem si sa ajute la refacerea mediului in zonele in care l-am distrus. 17% din teritoriul tarii se afla in arii naturale protejate, fara nici un fel de sustinere din partea Guvernului Romaniei. Spatii verzi din orase si zone naturale de importanta europeana sunt distruse de investitii ilegale”, a declarat Luminita Tanasie, Directorul WWF Programul Dunare-Carpati Romania.

Dezvoltarea haotica a domeniului constructiilor – de la extractia materialelor, transport, conversia spatiilor verzi in spatii destinate construirii, volumul constructiilor, pana la constructiile ilegale din ariile protejate – reprezinta un procent considerabil din amprenta ecologica a tarii noastre. In general, in ciuda veniturilor mult mai mici comparativ cu cele de la nivel european, in Romania consumul de resurse si cantitatea de deseuri generate sunt mari, situandu-se peste capacitatea de regenerare naturala a mediului inconjurator.

In ceea ce priveste amprenta asupra apei, vorbim, in momentul de fata, de o criza moderata de apa, prezenta in anumite perioade ale anului, ceea ce indica necesitatea unor masuri de economisire a apei si de folosire mai eficienta a resurselor, arata raportul WWF.

Statele sarace, cele mai afectate

„S-a identificat o pierdere alarmanta a biodiversitatii in tarile cu venituri mici, cu precadere in tarile tropicale, in timp ce tarile dezvoltate traiesc intr-un fals paradis, alimentat de un consum excesiv, care conduce la emisii semnificative de dioxid de carbon”, a mai aratat azi directorul WWF International, James Leape.

Singurele specii care s-au inmultit in ultimii ani sunt cele din zona temperata, unde eforturile de conservare au inceput sa dea roade.

Un Holocaust natural

„Trebuie sa recunoastem ca ecosistemele, desi se pot prabusi, pot fi si foarte elastice. Este important sa nu ne alarmam. Multe dintre speciile despre care s-a crezut ca sunt disparute au fost redescoperite, intr-o forma sau alta”, a declarat Chris Palmer, fondator al Centrului pentru Cinematografie de Mediu.

Acesta a precizat ca statele in curs de dezvoltare, precum Brazilia, India, Rusia si China, au un ritm de dezvoltare care le va ajuta sa depaseasca in scurt timp natiuni precum SUA, insa cu un cost ecologic „colosal”.

„Cred ca nu este gresit sa folosim termenul Holocaust pentru ce se intampla acum”, a adaugat Palmer.

Solutia – eficienta energetica

O solutie pentru a diminua amprenta ecologica a umanitatii este eficienta energetica. Prin eficientizarea consumului de energie, emisiile de gaz cu efect de sera ar scadea cu 20% fata de nivelul actual.

„O alta problema este alimentatia. Aceasta are cea mai mare amprenta ecologica asupra apei si solului, asa ca trebuie sa ne orientam din ce in ce mai mult spre produsele sustenabile”, a adaugat James Leape.

Vince Perez, fondator al Altenergy Partners si fost ministru al Energiei in Filipine, a declarat ca un pas inainte a fost facut si cu ajutorul inovatiilor in domeniul surselor regenerabile de energie, masinilor electrice, bateriilor si nu numai. El a adaugat ca problemele economice cu care s-au confruntat statele in ultimii ani au determinat multe guverne sa directioneze subventiile si ajutoarele catre sectoare economice verzi.

„Cred ca schimbarile trebuie sa inceapa la noi acasa – in locuinta, in orasul si in tara fiecaruia. Politicile publice si deciziile sunt de obicei un rezultat al presiunii locuitorilor. E important ca fiecare comunitate sa faca presiuni asupra decidentilor”, a declarat Yolanda Kakabadse, presedinte WWF International.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri