Studiu: Fermierii indieni nu se sinucid din cauza OMG-urilor

Cresterea numarului de sinucideri in randul fermierilor indieni nu are legatura cu introducerea culturilor modificate genetic, arata un studiu realizat de Institutul International de Cercetare a Strategiilor Alimentare (IFPRI), cu sediul la Washington. Studiul vine sa contracareze declaratiile ONG-urilor din India care sustin ca sinuciderile sunt consecinta tragica a OMG-urilor, informeaza The Guardian.

Sinuciderile fermierilor au fost citate recent si de Printul Charles, ca fiind unul dintre efectele negative ale tehnologiei MG. Acesta declara ca tragediile au, in parte, drept motiv esecul multor culturi modificate genetic.

Studiul IFPRI, insa, sustine ca numarul sinuciderilor in randul agricultorilor indieni a scazut de la introducerea bumbacului MG de catre Monsanto in 2002. "Este gresit sa dam vina pe folosirea bumbacului MG pentru sinuciderile din India", se arata in raport. "Nu exista nicio davoda o cresterii numarului de sinucideri in India in ultimii cinci ani", se mai precizeaza in studiu.

Studiul mai arata ca introducerea bumbacului MG a dus la o crestere masiva a recoltei si un consum mai mic cu 40% de pesticide. Raportul mai indica o lipsa severa de sprijin financiar pentru agricultori, ceea ce a facut ca multi dintre acestia sa ajunga plini de datorii.

Desi la inceputul introducerii varietatilor de bumbac MG s-au inregistrat esecuri catastrofice, cercetatorii sustin ca la fel s-a intamplat si cu varietatile conventionale din cauza secetei.

In 2006, bumbacul MG reprezenta 39% din totalul suprafetei cultivate cu bumbac, iar recolta s-a dublat de la introducerea varietatilor MG. India este, in prezent, cel mai mare producator de bumbac din Asia si al doilea din lume, depasind SUA.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri