Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, si-a anuntat directiile strategice pentru 2021, aprobate de catre Consiliul de Supraveghere, in 15 iunie 2012. Directiile strategice ale Petrom au fost actualizate pe baza unei analize a sectorului energetic din Romania luand in considerare evolutiile internationale si regionale ale sectorului, se arata intr-un comunicat al companiei.
"Directiile strategice ale Petrom pentru 2021 le reconfirma pe cele existente anterior in Strategia pentru 2015, asigurand astfel continuitate in dezvoltarea companiei, si corespund strategiei Grupului OMV pentru 2021. Petrom intentioneaza sa ramana compania integrata de titei si gaze lider in regiune, cu performanta durabila necesara pentru a sustine cresterea potentiala a segmentului upstream in regiunea de vecinatate a Marii Negre. Credem ca Romania are un potential semnificativ de furnizare de energie, care ii poate reduce dependenta de importuri. Petrom este bine pozitionata pentru a sustine sectorul energetic, contribuind astfel la cresterea economica a Romaniei", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.
Pana in 2030, importurile pot creste cu 40%-50%
Cu o pondere curenta a importurilor de 20%-30%, relativa independenta energetica a Romaniei este probabil sa scada, potrivit reprezentantilor Petrom. Pana in 2030 se estimeaza o crestere a importurilor la 40%-50%, ca urmare a cererii mai mari de energie primara si a declinului natural al productiei interne de hidrocarburi.
Cu toate acestea, Romania are un potential mare de furnizare de energie, care poate fi deblocat cu investitii semnificative, din care, numai pentru deblocarea potentialului de hidrocarburi sunt necesare peste 20-35 miliarde de euro pana in 2030. Consumul de titei si gaze va continua sa creasca si va reprezenta aproximativ 60% din cererea de energie a Romaniei pana in 2021.
Petrom, peste 5 milioane euro, cifra de afaceri in 2011
Pentru dezvoltarea sa sustenabila, OMV Petrom a extins lantul valoric al gazelor prin abordarea pietei de electricitate. In acest context, OMV Petrom dezvolta o centrala electrica pe gaze de 860 MW la Brazi si a inceput operatiunile comerciale in cadrului parcului eolian Dorobantu, cu o capacitate de 45 MW.
In anul 2011 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.336 milioane euro, EBIT (Profit Inainte de Dobanzi si Impozite) a fost de 1.165 milioane euro.
Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din Europa de Sud-Est in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 7,7 miliarde de euro in ultimii sapte ani.
Citeste si: 2.000 de angajati ai Petrom, 2% catre ONG-uri
Angajatii Petrom sprijina societatea civila
OMV si statul roman, la Curtea de Arbitraj de la Paris