Strategia pentru Regiunea Dunarii va naste controverse daca investitiile de la nivelul declaratiilor politice nu vor fi respectate

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii ar putea duce la aparitia multor controverse daca promisiunile de investitii in biodiversitate nu vor fi cele de la nivelul declaratiilor politice, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in cadrul unei mese rotunde desfasurate la Tulcea.

„Intr-un fel ma bucur deoarece Comisia Europeana stie ce inseamna economie sustenabila, stie ce inseamna o investitie care sa tina cont de faptul ca afectarea biodiversitatii este un lucru grav pentru cei care traiesc in armonie cu natura, adica noi toti. Este o constructie care evident va naste foarte multe controverse daca promisiunile de investitie in biodiversitate nu vor fi la nivelul celor din declaratiile politice”, a spus Liviu Mihaiu.

Acesta a mai subliniat ca, din pacate, Romania nu este campioana la investitia in biodiversitate iar guvernul roman nu si-a insusit in totalitate teoria care sustine ca economia este parte din natura si nu natura parte din economie.

„Organizatiile ecologiste vor monitoriza si vor coopera la constructia acestui tronson cel putin din partea noastra de Dunare, evident daca vom fi invitati, pentru  ca discutiile publice pe acest subiect au fost destul de sarace si mai degraba punctate formal in tot felul de agende din sali inchise”, a spus presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Liviu Mihaiu a mai spus ca organizatia WWF sustine ca cel putin 100 de ecosisteme vor avea de suferit in urma acestei constructii.

Renaturarea Luncii Dunarii, o necesitate pur inginereasca

Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta a declarat ca renaturarea Luncii Dunarii este o necesitate pur inginereasca care va permite acesteia sa aiba o dubla functionalitate: alveola de absorbtie in caz de inundatii si ca o noua propunere de economie sustenabila.

„Lunca Dunarii a fost vaduvita de cateva sute de mii de hectare pe care noi le vrem reconstruite ecologic si acesta este un punct de vedere cu care noi vom iesi in toate tarile riverane sau in cele care vor avea de castigat sau suferit in urma acestei constructii faraonice (n.r.: Strategia UE pentru Regiunea Dunarii)”, a spus Liviu Mihaiu.

Potrivit acestuia, Lunca Dunarii nu mai poate fi lasata agriculturii intensive din simplul motiv ca renaturarea acesteia este mult mai eficienta economic.

Foto: Turism-zone.ro

Cosmin Zaharia

Citeste si:

Constructiile fara aviz de mediu din Delta vor fi demolate

Noua lege a Rezervatiei Delta Dunarii, promulgata in doua saptamani

Studiul de fezabilitate al canalului Dunare-Bucuresti, finalizat in decembrie

Aurescu: Strategia UE va transforma Dunarea intr-o magistrala fluviala moderna compatibila cu mediul inconjurator

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii beneficiaza de finantari de 100 de miliarde euro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri