Aurescu: Strategia UE va transforma Dunarea intr-o magistrala fluviala moderna compatibila cu mediul inconjurator

Strategia Uniunii Europene isi propune sa transforme Dunarea intr-o magistrala fluviala moderna, atractiva din punct de vedere comercial si compatibila cu mediul inconjurator, a declarat, vineri, Bogdan Aurescu , secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe, in cadrul “Mesei rotunde privind navigabilitatea fluviala pe Dunare, sustinuta de Ministerul Afacerilor Externe in cadrul targului international pentru dezvoltarea macroregiunii Dunarea – Dunarea & Delta 2011, organizat in aceasta perioada la Romexpo.

 „Strategia UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta un cadru de cooperare coerent care va contribui la atingerea tintelor de dezvoltare ale UE si la promovarea valorilor si principiilor comunitare in statele din regiune astfel incat Dunarea sa devina o magistrala fluviala moderna, atractiva din punct de vedere comercial si compatibila cu mediul inconjurator si cu ecositemele existente”, a declarat Bogdan Aurescu , secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit acestuia, Dunarea, ca parte a coridorului Pan-European de Transport VII, reprezinta o cale navigabila importanta prin Canalul Rin-Main-Dunarea intre Portul Constanta, centrele industriale din vestul Europei si Portul Rotterdam.

„Tarile din Europa Centrala pot avea acces direct la Marea Neagra si de aici la Canalul Suez. Apare o noua ruta comerciala: Canalul Suez – Europa Centrala via Constanta, care fata de cea veche scurteaza drumul cu opt zile de mars, inclusiv costurile aferente”, a mai spus Aurescu.

Comisia Europeana a publicat, la 8 decembrie 2010, proiectul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, care include Comunicarea Comisiei Europene asupra Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii si Planul de Actiune, elaborat pe baza contributiilor primite de la toate statele din bazinul Dunarii.

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta un model de cooperare regionala la nivel european – inspirat de Strategia UE pentru regiunea Marii Baltice, aprobata de Consiliul European in octombrie 2009 – care implementeaza noul concept de coeziune teritoriala inclus in Tratatul de la Lisabona. Strategia este o platforma pentru incurajarea parteneriatelor, atat intre autoritatile locale si regionale, cat si intre autoritati, mediu privat si sectorul neguvernamental, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea regiunii Dunarii.

Foto: romania-insider.com

Citeste si:

UE va investi 100 de miliarde de euro pentru transformarea regiunii Dunarii

Florin Tulbure
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri