Stocurile de pește intră în colaps

Flota de pescuit, la nivel mondial, este de 2-3 ori mai mare decât ceea ce oceanele pot susține în mod durabil. Cu alte cuvinte, oamenii iau mult mai mult pește din ocean decât rata acestuia de reproducere, potrivit unui raport WWF.

piață de pește

Rezultatul acestei practici este că 53% din stocurile de pescuit sunt pe deplin exploatate, iar 32% sunt supraexploatate sau epuizate. Cele mai multe dintre primele zece specii de pește pescuite, reprezentând aproximativ 30% din întreaga producție, sunt exploatate în întregime sau supraexploatate.

De asemenea, mai multe populații de pești cu importanță comercială au scăzut până la punctul în care supraviețuirea lor este amenințată. Dacă exploatarea stocurilor de pește va continua în ritmul actual, se estimează că toate speciile pescuite în prezent pentru produsele alimentare vor intra în colaps în 2048.

Primul ghid pentru consumatorii de produse din pește și fructe de mare

WWF a lansat primul ghid pentru consumatorii de produse marine. Acesta cuprinde informații despre 31 de specii de pește și fructe de mare disponibile și în România și se adresează atât consumatorilor, cât și producătorilor, importatorilor și retailerilor din domeniul alimentar.

Speciile sunt analizate în funcție de origine, metoda de pescuit, dar și situația stocurilor din specia respectivă. Prin urmare, dacă pentru cod vom găsi mai multe opțiuni, pentru ton singura opțiune durabilă o reprezintă alegerea peștelui cu eticheta Marine Stewardship Council (MSC).

Cum să-ți alegi peștele și fructele de mare din surse sutenabile

Certificarea MSC reprezintă un standard de mediu recunoscut pe plan internațional, referitor la pescuitul durabil și administrat corespunzător. Acesta se bazează pe menținerea unor cantități suficiente de pește sălbatic, un mediu marin prosper și un management eficient, care nu implică exploatarea excesivă și respectă standardele sociale pentru oamenii implicați.

Conform Retailer Scorecard 2015 majoritatea retailerilor din România au la raft produse de import din pește și fructe de mare certificate MSC, unii oferind chiar și produse marcă proprie.

În plus, ghidul mai include și povești despre câteva specii de pești reprezentative pentru Europa, printre care și sturionii, precum și 10 rețete bazate pe fructe de mare sau pește.

Ghidul poate fi accesat AICI.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri