Watec Israel 2011, cea mai mare expozitie internationala a tehnologiilor curate in domeniul apei

La fiecare doi ani, sosesc la Tel Aviv, Israel, sute de delegatii din toata lumea pentru a participa la Conferinta si Expozitia Internationala WATEC Israel, eveniment dedicat tehnologiilor inovative pentru managementul, controlul, calitatea apei sau epurarea apelor uzate.

In acest an, evenimentul va avea loc intre 15 si 17 noiembrie si, alaturi de companiile israeliene care activeaza in domeniul tehnologiei apei, al resurselor de energii regenerabile sau al energiilor alternative, vor fi prezente aproximativ 150 de delegatii internationale, din peste 90 de state, printre care se numara Austria, Danemarca, Suedia sau Luxemburg.

Inovatia sta la baza punerii in aplicare a tehnologiilor nepoluante

Conferinta WATEC 2011 este considerata unul dintre cele mai importante si influente evenimente din lume in domeniul tehnologiei apei si va avea loc in acelasi timp cu expozitia, iar expunerile vor fi reu-nite sub tema „Inovatia sta la baza punerii in aplicare a tehnologiilor curate”.

Multe dintre companiile israeliene, participante la WATEC 2011, sunt cunoscute in intreaga lume, iar tehnologiile lor sunt aplicate cu succes in numeroase tari.

Bazat pe experienta israeliana in domeniul energiilor regenerabile si recunoscand importanta strategica a tehnologiilor alternative, guvernul israelian a lansat in anul 2008 Programul National pentru Tehnologii Energetice, NEWTech. Obiectivul acestui program este de a mentine industria israeliana a energiilor regenerabile intr-un loc important pe piata mondiala.

Peste 3.000 de vizitatori din intreaga lume

Organizatorii WATEC 2011 asteapta ca, la editia din aceasta toamna a expozitiei internationale, dedicata tehnologiilor inovative pentru managementul, controlul, calitatea apei sau epurarea apelor uzate, sa fie prezenti aproximativ 3.000 de vizitatori straini si peste 25.000 de participanti locali.

“WATEC Israel este un eveniment international, dedicat managementului apei, are loc o data la doi ani si reuneste specialisti preocupati de acest domeniu din intreaga lume. Ultima editie a WATEC, din 2009, s-a bucurat de prezenta expertilor veniti din 94 de tari, iar, la editia din acest an, printre tarile care si-au anuntat participarea se numara Statele Unite ale Americii, Belgia, Italia, Franta, Coreea de Sud sau China. Provocarea pe care o constituie administrarea resurselor de apa trece dincolo de granitele Israelului, iar schimbul de opinii si de cunostinte intre specialisti joaca un rol major in gasirea celor mai bune solutii tehnologice sau de management al apei. Acest eveniment constituie o sansa pentru companiile care activeaza in domeniul apei, al energiei si al mediului de a-si stabili noi oportunitati de colaborare cu parteneri israelieni si internationali”, a declarat pentru “Green Report” Yifat Inbar, atasatul economic si comercial al Ambasadei Israelului in Romania.

Piata apei din Israel, recunoscuta pe plan international

Progresul Israelului in domeniul apei este cunoscut deja in intreaga lume, aceasta tara folosind pentru irigatii 75% din apele uzate.

Pe langa performantele obtinute in epurarea si reutilizarea apelor uzate in agricultura, Israelul a reusit cu zeci de ani in urma sa creeze si un sistem revolutionar de irigatii, cu picatura, cu ajutorul caruia desertul a fost transformat intr-o adevarata oaza, iar, de cativa ani, uzinele de desalinizare a apei de mare au obtinut, la randul lor, performante notabile.

“Solutiile gasite de Israel in domeniul irigatiilor au la baza cooperarea stransa intre fermieri si cercetatori. Se stie ca israelienii au facut desertul sa infloreasca, iar realizarile in domeniul irigatiilor sunt cunoscute in toata lumea.
Si in ceea ce priveste managementul apei, a existat o stransa colaborare, de aceasta data intre guvernul israelian si organizatiile locale, care au facut eforturi, impreuna, pentru gestionarea resurselor limitate de apa.

In privinta apelor uzate, tehnologiile de purificare si recuperare a apei ne-au permis nu numai sa economisim apa, ci sa o si «cream». Solutiile dezvoltate de companiile israeliene de tratare a apei salveaza timp si energie si ofera o monitorizare calitativa a proceselor.

Apa de mare desalinizata reprezinta o alta solutie gasita in Israel pentru aprovizionarea cu apa potabila a zonelor in care resursele sunt limitate sau pentru irigatii. Companiile israeliene au o experienta considerabila si in acest domeniu si au dezvoltat o serie de tehnologii, gasind solutii optime de eficientizare a procedeelor de desalinizare a apei de mare”, a mai spus Yifat Inbar.

Companiile israeliene in domeniul apei, prezente si in Romania

Unele companii israeliene din domeniul apei sunt prezente si in Romania, iar parteneriatele initiate cu firmele autohtone s-au dovedit a fi de un real succes. Odis, Nirosoft, Aqwise, Arkal sau Amiad sunt cateva dintre societatile israeliene din domeniul tehnologiilor apei, prezente si in Romania, direct, prin parteneri sau prin distribuitori locali, si ofera o gama larga de solutii in acest sector.

Compania NaanDanJain si-a deschis o filiala in Romania si ofera solutii variate in domeniul irigatiilor, iar Netafim, cunoscuta societate israeliana care incorporeaza tehnologii si practici avansate de conservare a apei pentru irigatii, are, de asemenea, o sucursala in tara noastra.

Piata apei din Israel, puternic dezvoltata, este recunoscuta pe plan mondial si are o experienta indelungata in managementul resurselor de apa. Israelul este considerat expert in desalinizare, in epurarea apelor uzate, in asigurarea calitatii apei, cat si in sistemele de irigatii cu picatura.

Tocmai de aceea, cel mai nimerit loc din lume, in care vor avea loc, intre 15 si 17 noiembrie, cea de-a sasea editie si cea de-a treia conferinta WATEC, ramane si in acest an Israelul, al carui guvern incurajeaza in continuare dezvoltarea tehnologiilor curate din domeniul apei.

Mihaela Pavnutescu

Citeste:

Emilian M. Dobrescu: „Amenajarile hidrotehnice din bazinul hidrografic al Dunarii, risc pentru mediu”

Apa care distruge. Romania, in zodia neagra a inundatiilor 

Seceta, combatuta picatura cu picatura

Ion Ariton: Sursele regenerabile, cheia Romaniei pentru un mix energetic echilibrat

Investitorii in  microhidrocentrale, obligati sa garanteze realizarea proiectelor

Energia din apa si rolul ei in viitoarea piata energetica

39 de milioane de euro pentru canalizarea Capitalei

Statia de epurare Glina va functiona din aceasta vara

Criza apei, grabita de poluare si risipa

Unde se duc apele uzate cand se duc

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri