UE va cheltui 14 miliarde euro pana in 2013 pentru tratarea apelor reziduale

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Uniunea Europeana (UE) va cheltui pana in 2013 aproximativ 14 miliarde euro pentru realizarea infrastructurii de colectare sau de tratare a apelor reziduale in temeiul Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, informeaza Comisia Europeana.

Cel mai recent raport privind punerea in aplicare a directivei pentru perioada 2007 2008 precizeaza ca s-au inregistrat progrese satisfacatoare, dar ca gradul de conformitate cu normele in materie de colectare si de tratare ar putea fi inca imbunatatit. Raportul arata ca majoritatea statelor membre cu vechime in UE au mentinut standarde satisfacatoare in ceea ce priveste tratarea apelor uzate si au ameliorat tratamentul aplicat apelor sensibile, in timp ce statele membre mai noi (UE 12) au imbunatatit colectarea si tratarea in general.

Astfel, de la ultimul raport, suprafata totala desemnata ca fiind sensibila si care necesita un tratament mai riguros a crescut de la 68% la 73%. Acest lucru ar putea indica partial o crestere in privinta apelor eutrofe, dar si faptul ca statele membre si-au imbunatatit modalitatile de recunoastere si de protejare a apelor sensibile aflate pe teritoriul lor.

De asemenea, normele privind tratarea apelor reziduale nu sunt aplicate pretutindeni cu aceeasi rigurozitate, insa in Austria, Tarile de Jos si Germania s-a atins un grad foarte ridicat de conformitate. Imbunatatiri s-au inregistrat in Danemarca, Finlanda, Franta, Luxemburg si Suedia, iar in UE-12, in special in Lituania.

Directiva privind apele urbane reziduale prevede ca apele reziduale sa fie colectate si tratate in orice zona in care poluarea apelor este echivalenta cu cea generata de o localitate cu peste 2.000 de locuitori. In UE 27 exista aproximativ 23.000 de zone de acest gen, in care nivelul total de poluare al apelor reziduale este echivalent cu cel produs de aproximativ 550 de milioane de locuitori. Directiva prevede tratarea biologica a apelor uzate („tratamentul secundar”), impunand un tratament mai riguros in cazul zonelor cu ape deosebit de sensibile, care necesita un nivel mai ridicat de protectie.

In perioada 1990-2010, s-au investit aproximativ 152 de miliarde euro in infrastructura de tratare a apelor reziduale. Fondurile UE joaca un rol important in finantarea infrastructurii de tratare si colectare, mai ales in UE-12. Aceste fonduri au ajutat in trecut tari precum Irlanda, Spania, Italia si Grecia sa realizeze imbunatatiri impresionante incepand din anii 1990, cifrele privind tratarea secundara crescand, in unele cazuri, de patru ori.

Foto: brandtinst.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

BERD finanteaza cu 17,1 milioane euro modernizarea sistemului de apa in judetul Sibiu

 

BERD: Imprumut de 13,4 milioane euro pentru imbunatatirea infrastructurii de apa in Dambovita

Finantare de peste 1,3 miliarde lei pentru proiecte de protectia resurselor de apa

Finantare de peste 1,3 miliarde lei pentru proiecte de protectia resurselor de apa

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri