Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de dioxid carbon. Pierderile vor fi de sute de milioane de euro

O  iminenta suspendare de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon va aduce pierderi de sute de milioane de euro statului roman. Situatia este generata de nereguli la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis, relateaza Mediafax.

Luni va fi anuntata decizia finala in privinta suspendarii Romaniei de la tranzactionarea acestor certificate, la doua zile dupa incheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul in baza caruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute si drept "certificate de poluare".

Propunerea de suspendare a Romaniei a venit la precedenta reuniune a forului, ce a avut loc in perioada 6 – 8 iulie la Bonn, in Germania. Conform procedurii, Romania nu mai are dreptul la o noua audiere, ci doar la o "declaratie oficiala".

In 7 iulie, in timp ce la Bonn era in plina desfasurare sedinta in care s-a dictat suspendarea Romaniei, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara, la Targu Mures, ca au mai fost si alte tari suspendate de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, dar ca spera ca acest lucru sa nu se intample in cazul Romaniei.

"intr-adevar, avem o sesizare din partea comisiei care se ocupa de aceste raportari, avem o audiere astazi ( joi, 7 iulie 2011 – n.r.) si se va mai discuta probabil in cursul lunii august. Au mai fost si alte tari, deci nu este nici prima si nici ultima oara cand se acorda o suspendare pe o anumita perioada si, in cazul in care (se va intampla) acest lucru, se poate rezolva. Este o problema de cum facem aceste raportari si anul trecut au fost bani putini pentru studii, acum am demarat studiul care ne ajuta sa avem raportarea – si audierea chiar despre acest lucru vorbeste, ca noi aratam ca am urgentat si vom corecta cu acele date suplimentare care le trebuie. si eu sper sa nu fim suspendati. Daca vom fi suspendati, nu azi sau manie se va lua decizia, cel putin acestea sunt informatiile mele", a declarat atunci Borbely.

"Problema in care am ajuns acum este extrem de delicata", a declarat, joi, pentru Mediafax, o sursa din echipa de experti in Protocolul de la Kyoto a unei institutii de mediu din Bucuresti.

Potrivit expertului citat, Romania "va fi, cel mai probabil, suspendata" in urma intalnirii de la Bonn, care a inceput joi. "Colegii mei de-acolo vor face tot ce se poate pentru a evita suspendarea Romaniei, dar este foarte probabil ca nu vor putea sa ne scape de ea", a spus specialistul.

Cauza iminentei suspendari a Romaniei este "neincrederea in capacitatea autoritatilor publice romane de a gestiona problematica estimarii emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel national".

"Mai precis, Bucuresiul nu a fost in stare sa raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel national, sa faca un asa-numit inventar al acestora", a explicat specialistul.

Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera pentru 2011 trebuia intocmit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

Odata cu decizia preliminara de suspendare a Romaniei din iulie 2011, Guvernul a acceptat, prin hotarare, sa mareasca numarul functionarilor de la ANPM care sa se ocupe de realizarea acestui inventar de la cinci la 21, insa posturile nu au fost inca in totalitate ocupate, conform unui reprezentant al institutiei, contactat, joi, de Mediafax.

"in cazul in care vom fi suspendati, este extrem de important sa trimitem la timp variantele de inventar, corecte si complete, in septembrie si in decembrie. Doar daca acestea vor fi considerate satisfacatoare ni se va permite din nou sa reintram in jocul tranzactiilor cu certificate", a mai declarat specialistul citat.

Surse din Ministerul Mediului si Padurilor au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca, in conditiile iminentei suspendari a Romaniei, demiterea sefului ANPM este deja stabilita. Informatia nu a fost insa confirmata oficial, o decizie a ministrului de resort in acest sens urmand sa apara, potrivit surselor citate, in urmatoarele cateva zile.

Citeste si:

Peste 27.000 de certificate verzi tranzactionate in a patra sesiune pe OPCOM

Producatorii de energie verde asteapta normele de aplicare pentru Legea 220

AREE: Aportul industriei regenerabilelor in economie, posibil prin implementarea deplina a legii de catre autoritati

Romania respecta normele UE privind ajutoarele de stat pentru productia de energie verde

Romania, neconforma in privinta sistemului national de estimare a emisiilor de gaze cu efect de sera

Borbely: "Sper sa nu fim suspendati de la tranzactionarea certificatelor de emisii"

Borbely: Principalele constrangeri privind adaptarea la schimbarile climatice sunt la nivel institutional

spot_img

Ultimele știri