Aportul adus de industria regenerabilelor la cresterea economica poate fi simtit odata cu implementarea deplina a legii de catre autoritatile, au declarat reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE) dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca apoba schema de sprijin a Romaniei in domeniul surselor regenerabile de energie, bazata pe certificate verzi.
"Aportul adus de industria regenerabilelor la cresterea economica poate fi simtit odata cu implementarea deplina a legii de catre autoritatile romane", a declarat Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. "Este randul autoritatilor romane sa transforme in realitate potentialul, pe care tara noastra il are, si sa atraga investitii semnificative in acest domeniu, intr-un moment in care economia are nevoie mai mult ca niciodata de fluxuri de capital si de noi locuri de munca. ANRE este in continuare principalul actor, de care depinde implementarea rapida a legislatiei", a adaugat Duica.
Comisia Europeana considera ca sistemul de certificate verzi, ales de statul roman, este un mecanism de piata care nu distorsioneaza concurenta, incurajeaza investitiile in sursele regenerabile de energie si nu constituie ajutor de stat.
Prin aceasta decizie, Romania are toate premisele sa atinga, pana in 2020, tintele asumate in fata Uniunii Europene privind energia regenerabila.
Implementarea legii a constituit din 2008 incoace prima conditie pentru ca marile companii energetice sa aleaga Romania.
Foto: planetgreen.discovery.com
Citeste:
Romania respecta normele UE privind ajutoarele de stat pentru productia de energie verde
Romania, neconforma in privinta sistemului national de estimare a emisiilor de gaze cu efect de sera
Borbely: "Sper sa nu fim suspendati de la tranzactionarea certificatelor de emisii"