Incendiul din Delta Dunarii, din zona localitatilor Vadu si Corbu din judetul Constanta, izbucnit in dupa-amiaza zilei de 20 august, a afectat o suprafata de 190 de hectare de teren, acoperite in proportie de 60%, aproximativ 110 hectare, cu vegetatie spontana si acvatica, formata din stuf, papura si pipirig, se arata in raportul Aministratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).
„Se pare ca incendiul a fost provocat de o tigara aprinsa aruncata in vegetatia uscata. La elaborarea evaluarii pagubelor provocate de foc, incendiu, au fost folosite si informatii obtinute de membrii Organizatiei Neguvernamentale Oceanic Club din Constanta, precum si imagini aeriene obtinute de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” Constanta”, a declarat, pentru „Green Report”, Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD.
Estimarea impactului provocat de incendiu asupra habitatelor si speciilor de flora si fauna
„Pe baza observatiilor din teren a rezultat ca: Habitatul 1410 – Pajisti saraturate de tip mediteranean (Juncetalia maritimi) a fost afectat in proportie de circa 30% din suprafata ocupata de circa 80 hectare. Zonele mai joase, cu umiditate mai ridicata si cu vegetatie inca verde au fost ocolite de palele de foc iar in zonele arse, speciile de pipirig si unele asociatii vegetale nu au fost distruse pana la nivelul solului. De mentionat ca acest habitat este foarte comun pentru zona coastiera a RBDD, intinzandu-se pe o suprafata de circa 5.000 ha (1% din situl RO SCI0065 Delta Dunarii)”, se arata in Raportul ARBDD.
In ceea ce priveste vegetatia de stufaris, circa 110 hectare, dezvoltata pe o fasie de circa 100 m de-a lungul perimetrului ars, aceasta a fost afectata in cea mai mare parte, fiind protejata doar in unele zone mlastinoase adiacente.
"Nu au fost identificate cadavre de mamifere"
Nu au fost identificate cadavre de mamifere, in schimb au fost observate in limita zonei incendiate (langa zona de stufaris), urme proaspete de mistret si sacal.Prezenta resturilor carbonizate a cuiburilor de pasari care in aceasta perioada au fost deja parasite si concentrarea unor artropode (indeosebi ortoptere din genurile Acrida, Chortippus, Locusta, Mantis, Oedipoda – care reprezinta baza trofica pentru numeroase vertebrate din populatii locale sau care tranziteaza grindul) in locuri neafectate de foc, probeaza importanta zonei in cuibaritul si migratia pasarilor iar repetarea evenimentului ecologic aratat poate afecta semnificativ atat respectivele specii de pasari cat si herpetofauna zonei.
„In ce priveste herpetofauna, nu au fost identificate exemplare moarte in incendiu. Au fost identificate 5 carapace de testoasa de apa (Emis orbicularis) si 5 carapace de broasca testoasa de uscat dobrogeana (Testudo graeca.), care prezentau un grad avansat de degradare si nu aveau urme de arsura in interior, fapt ce denota ca erau moarte anterior incendiului”, sustin specialistii care au participat la intocmirea raportului.
"Lipsesc, de asemenea, indicii evidente privind mortalitatea faunei de nevertebrate si de micromamifere datorate incendierii vegetatiei, pe de o parte datorita efectului direct al focului, iar pe de alta parte datorita concentrarii altor specii (pasari rapitoare, berze, pescarusi, ciori) in unele zone arse, in cautarea vietuitoarelor afectate de foc, gasindu-se numeroase cochilii de gasteropode pierite", se mai arata in raportul final al ARBDD.
In perioada 20-21 august 2011, s-a produs un incendiu in zona economica a RBDD care a afectat zona de vegetatie uscata situata intre localitatile Vadu si Corbu din judetul Constanta.
Citeste si: Incendiul din Delta, intretinut de maini criminale?; Suprafata incendiata din Delta, de trei ori mai mare decat Parcul Herastrau; O tigara aprinsa a incendiat 10% din Delta Dunarii