Proiectele eoliene trezesc interesul bancherilor

Dupa ce legea de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile prin acordarea de stimulente sub forma certificatelor verzi a primit acordul Comisiei Europene, bancile din Romania au inceput sa priveasca cu interes crescut proiectele eoliene. Cu toate acestea, bancile inca asteapta implementarea cadrului legal perioada dupa care este asteptata o afluenta de proiecte.

"In ciuda dezechilibrului financiar din zona Euro, a reducerilor costurilor care incurajeaza folosirea energiei regenerabile si diminuarile subventiilor din Spania, Germania, Franta, Italia si Cehia, acest sector industrial este in mod curent privit de investitorii straini ca fiind cel mai atractiv. Prin urmare, Raiffeisen Bank se asteapta ca o data ce Normele Aplicabile cu privire la Schema-Suport pentru Energii Regenerabile vor intra in vigoare, sa existe o afluenta de proiecte de energie regenerabila, situatie in care vom evalua tranzactiile bazandu-ne pe calitatea sponsorului, experienta tertilor, riscurile de piata si buna fezabilitate a proiectului din punct de vedere al onorarii obligatiilor de plata", a declarat Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, citat de studiul "Energia Eoliana in Romania – 2011", realizat de TPA Horwath si casa de avocatura Schoenherr si Asociatii

UniCredit Leasing Corporation a fost prima institutie care a asigurat finantarea pentru doua parcuri eoliene: una de 22 de milioane de euro si cealalta de aproximativ 12 milioane de euro. In prezent sapte proiecte de energie regenerabila sunt supuse evaluarii de catre UniCredit Leasing, dintre care cinci sunt pentru energie eoliana.

De asemenea, Banca Comerciala Romana (BCR) a incheiat un contract de finantare in valoare de 23 milioane de euro cu un grup multinational industrial in vederea dezvoltarii unui parc eolian de 42MW in sud-estul Romaniei.

"Suntem de parere ca notificarea Certificatelor Verzi a fost un pas important inainte si ca drept urmare speram ca legislatia secundara (cadrul legal) sa fie implementata. Acest lucru este cu atat mai important cu cat ne referim la faptul ca acordarea Certificatelor Verzi la baza carora sta legislatia secundara este decisiva pentru “certitudinea profitabilitatii” unor proiecte (certificatele verzi sunt de fapt venitul obtinut in urma proiectelor de energie regenerabila)", a spus Ioana Gheorghiade, director executiv BCR.

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a oferit un imprumut de 10 milioane de euro catre Raiffeisen Bank Romania pentru a finanta proiecte de eficienta energetica dezvoltate de catre societati locale. Acest imprumut este parte din linia de finantare UE/BERD cu privire la eficienta
energetica si va fi folosit in a sprijini investitiile pentru implementarea energiei eficiente de catre companii locale prin imprumuturi pe termen lung, fiecare ajungand la 2,5 milioane de euro.

Potrivit BERD, imprumuturile acordate de banca vor fi complementate de subventii UE pentru asistenta tehnica si stimulente de plata pentru consumatorii finali, promovandu-se in acest fel energia durabila. Banca Europeana de Investitii (BEI) a oferit un imprumut de 200 milioane de euro la sfarsitul anului 2010 pentru a finanta dezvoltarea unui parc eolian situat in Fantanele in regiunea Dobrogea.

Fondurile de la BEI vor fi utilizate pentru a cofinanta planul, constructia, darea in exploatare si lucrarile operationale legate de parcul eolian, cat si transformatoarele si conectarea la reteaua electrica. Proiectul este dezvoltat de un producator de energie avand ca actionar principal guvernul Cehiei si care isi va implementa proiectul prin intermediul subsidiarelor din Romania.

Foto: windystocks.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Productia centralelor electrice eoliene a crescut cu 440 milioane KWh

Transelectrica vrea sa limiteze accesul la retea al sectorului eolian

Parc eolian cu 18 turbine in judetul Constanta

Parcul eolian Petrom de la Dorobantu, aproape de finalizare

Societe Generale, UniCredit si CaixaBank finanteaza cu 50 milioane euro proiectele EDP Renovaveis in Romania

Peste 73 milioane euro acordate parcului eolian Pestera

Imprumut de 114,8 milioane euro pentru constructia parcurilor eoliene Cernavoda I si II 

BERD, Erste Bank AG si Caixabank asigura imprumutul de 110 milioane euro pentru Hidroelectrica

Hidroelectrica si BERD semneaza acordul de imprumut in valoare de 110 milioane euro

spot_img

Ultimele știri