Imprumut de 114,8 milioane euro pentru constructia parcurilor eoliene Cernavoda I si II

IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au anuntat, miercuri, ca acorda un imprumut de 114,8 milioane euro pentru cofinantarea operatiunilor de constructie si exploatare a parcurilor eoliene de 138 MW, Cernavoda I si II.

Astfel, BERD si IFC acorda imprumuturi de cate 57,4 milioane euro fiecare companiei Cernavoda Power SA, a carei actionar majoritar este EDP Renováveis, a treia mare companie din lume in domeniul energiei eoliene, pentru finantarea operatiunilor de constructie si exploatare a parcurilor eoliene. Ambele institutii vor retine cate 42,2 milioane euro in conturile proprii, fiecare sindicalizand cate 15,2 milioane Euro catre un grup de banci comerciale. Aceasta este prima investitie de tip „project finance” de BERD si IFC in sectorul energiei regenerabile din Romania.

"Sprijinirea proiectelor dedicate energiei regenerabile constituie una dintre prioritatile-cheie ale BERD. Parcul eolian de la Cernavoda va contribui in mod considerabil la marirea capacitatii de generare a energiei eoliene din Romania, si la atingerea cotelor UE de energie regenerabila,” a declarat Nandita Parshad, Director BERD pentru Energie.

Parcul eolian de la Cernavoda, situat in Dobrogea, va deveni unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania.

Cernavoda I este operational generand deja 69 megawatti in timp ce Cernavoda II va fi pus in functiune curand urmand sa genereze alti 69 megawatti. Capacitatea sa totala va reprezenta o patrime din totalul capacitatii de generare a energiei eoliene din Romania.

In anul fiscal 2010, si-a sporit investitiile in energie regenerabila pana la 72% din angajamentele din sectorul energetic, in crestere de la 28%, cat era in anul fiscal 2008. Incepand din anul 2005, IFC a finantat diverse proiecte in domeniul energiei regenerabile insumand peste 2,3 miliarde USD.

De asemenea, pana in prezent, BERD a finantat constructia si exploatarea a numeroase proiecte de energie regenerabila in tarile unde isi desfasoara activitatea, inclusiv Polonia, Bulgaria, Estonia, Mongolia, Turcia si Ungaria, angajand peste 558,6 milioane euro in sectorul energiei regenerabile.

Cosmin Zaharia

Foto: naturenergy.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri