Multumim celor care au votat proiectul www.LegeaPicnicului.ro. Asteptam in continuare voturile voastre

Asociatia Green Revolution multumeste zecilor de romani care au votat proiectul website-ului www.LegeaPicnicului.ro, in cadrul competitiei Restart Romania. Votul ramane in continuare deschis, pana pe 1 octombrie. Prin urmare, cei care vor sa sustina acest proiect o pot face in continuare cu un Like pe acest link.

Avem nevoie de voturile voastre deoarece Romania are nevoie de o lege a picnicului – o activitate cu traditie indelungata in tara, dar in urma careia responsabilitatea fata de natura este lasata la o parte. Iar acum romanii au posibilitatea de a vota proiectul Asociatiei Green Revolution, urmatorul pas pana la concretizarea acestei initiative.

 

Voteaza deci proiectul www.LegeaPicnicului.ro, pe Restart Romania, daca iti doresti o Romanie mai curata si mai civilizata.

 

E simplu, pentru a vota trebuie doar sa apesi butonul Like din acest link, dupa ce te conectezi pe Facebook.

 

Ce prevede proiectul online:

www.LegeaPicnicului.ro va fi o platforma online de comunicare a prevederilor legii, promovare a locurilor de picnic conforme, dezbateri si discutii pe teme ecologice.

Picnicul, o activitate ce are deja traditie la romani, poate si trebuie sa devina o experienta civilizata, o activitate prin care fiecare dintre noi sa dovedeasca responsabilitate fata de natura. Este cunoscut faptul ca, in urma activitatilor de picnic raman an de an cantitati impresionante de deseuri, iar eforturile autoritatilor si ale organizatiilor de mediu sunt insuficiente pentru a readuce zonele de picnic la starea initiala sau macar de a opri degradarea acestor zone.

In fiecare primavara si vara, avem parte de aceleasi imagini dezolante prezentate pe larg in mass media. Padurile, raurile, lacurile din jurul marilor aglomerari urbane sau zone turistice cu traditie se transforma in adevarate gropi de gunoi, in spatii de dezpozitare sau abandonare a deseurilor alimentare, ambalajelor de tip alimentar sau chiar si deseurilor auto sau de constructii.

Vulnerabile sunt, totodata, si zone protejate prin lege, ca Parcul Natural Bucegi, Parcul National Piatra Craiului, Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” sau Parcul Natural Apuseni.

In prezent, institutiile de mediu, organizatiile neguvernamentale si voluntarii sunt cei ce strang in fiecare an, in campanii repetate, zeci de tone de deseuri. Aceste actiuni raman fara efect atata timp cat capacitatea de strangerea si ecologizare, numarul celor care protejeaza mediul este net inferior celor care realizeaza adevarate abuzuri asupra naturii. Actiunile de ecologizare sunt o munca de Sisif.

Romania are reglementata prin diferite acte normative desfasurarea activitatilor in aer liber. Parte din aceste acte normative contin dispozitii contrare, fapt care conduce la dificultati in implementare, mergand pana acolo incat nu este foarte clar ce autoritati au atributii privind controlul, constatarea contraventiilor sau obligativitatea amenajarii spatiilor destinate desfasurarii activitatii de picnic.

Ce prevede Legea Picnicului:

Proiect de lege are ca obiect reglementarea activitatilor de picnic care se desfasoara pe domeniul public sau privat al statului si/sau al unitatilor administrative. Scopul este acela de a preveni, reduce si elimina impactul negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.

Proiectul defineste „activitatile de picnic”, stabileste zonele apartinand domeniului public sau privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si in care aprinderea focului este permisa si zonele din parcurile si padurile aflate in intravilanul oraselor in care activitatile de picnic sunt permise.

Ce ne propunem sa realizam cu website-ul  dedicat Legii Picnicului:
In primul rand anuntarea si explicare obligatiilor ce cad in sarcina administratorilor zonelor in care urmeaza a se desfasura activitatile de picnic:

    -amenajarea, conform prevederilor legale referitoare la urbanism, amenajarea teritoriului si de mediu, locurilor unde se desfasoara activitatile de picnic
    -dotarea aceste zone cu containere destinate colectarii selective a deseurilor, precum si cu toalete ecologice
    -asigurarea serviciului de salubrizare a zonelor sus-mentionate
    -delimitarea si marcarea corespunzatoare a locurilor de parcare a autovehiculelor

Website-ul va ajuta si sprijini mediatizare drepturilor si obligatiilor cetatenilor:

    -sa nu distruga panourile informative, indicatoarele, constructiile, imprejmuirile aflate in perimetrul zonelor de desfasurare a picnicului
    -sa arunce deseurile in locurile special amenajate
    -sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa-l  supravegheze in permanenta
    -sa respecte orarul de desfasurare a activitatii de picnic, sa lase locul in care avut loc picnicul asa cum l-au gasit
    -sa nu foloseasca produse de igiena personala la o distanta mai de mica de 30 m fata de cursurile de apa
    -sa nu spele obiectele care au folosite la picnic in apele curgatoare invecinate sau la o distanta mai mica de 30 m fata de cursurile de apa
    -sa nu verse apa uzata rezultata in lacuri, parauri sau rauri aflate in vecinatate, sa pastreze linistea
    -sa nu deranjeze comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori sau sa nu raneasca sau distruga plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit.

Website-ul dedicat Legii Picnicului va permite autoritatilor si publicului sa:

    -anunte locurile de picnic amenajate si conforme
    -realizeze/consulte hartile zonelor de picnic
    -propuna noi locuri de picnic
    -incarce fotografii/ filme/ textelor care au ca tema respectarea sau nerespectarea legii
    -anunte autoritatile de control in legatura cu nespectarea legilor care au drept scop protectia mediului
    -sa propuna modificari/ amendamente pe marginea Legii Picnicului
    -monitorizeze starea petitiilor/ sesizarilor facute. (daca si cate au fost rezolvate de autoritatile sesizate)

 Fezabilitatea: Solutia poate fi realizata relativ usor din punct de vedere tehnic iar existenta unei campanii de informarea publicului, inclusiv a autoritarilor statului, este extrem de importanta. Experienta acumulata de Asociatia Green Revolution in implementarea Legii 132/2010 a demonstrat acest lucru. Consideram ca fiind la fel de importanta mediatizarea proiectului pe cat este de importanta  insasi existenta Legii Picnicului. Website-ul pe care dorim sa-l realizam va fi unul dintre instrumentele de baza folosite in cadrul campaniei media.
 
Potential pentru RestartRO:  Website-ul are ca principal scop mediatizarea unor reglementari legale extrem de simple si de bun-simt. Mai mult decat atat – prin caracterul interactiv al formatului – acesta permite autoritatilor, cetatenilor, mass-media sa se implice activ in rezolvarea unei probleme de mediu extrem de spinoase. Website-ul poate fi folosit si ca o platforma de sesizari si control a modului in care autoritatile statului aplica prevederile legii. Toate eceste lucruri pot duce la cresterea gradului de educare si constientizare a populatiei.
 
Sustenabilitatea:  Utilitatea website-ului nu se va reduce la sfarsitul campaniei de comunicare a Legii Picnicului. Pornim cu Legea Picnicului, ca prim proiect, dar platforma, in forma gandita in prezent, poate fi folosita si in mediatizare altor intiative legislative. Capacitatea aplicatiei de a pune, intr-un mod facil, fata in fata cetatenii cu autoritatile va reprezenta garantia sustenabilitatii. Cu siguranta, sustinatorii proiectelor viitoare, vor intelege necesitatea dezvoltarii aplicatiei si vor acoperi investiiile necesare. Nu in ultimul rand, existenta unei harti a zonelor de picnic, caracterul utilitar va asigura o durata de viata de cel putin 5 ani a aplicatiei.
 
Inovatia: Proiectul propune o solutie inovatoare pentru Romania. Pana in prezent, din ceea ce stim noi, nu a existat nici un proiect de lege care sa beneficieze de un suport de comunicare astfel construit. Promovarea legii, posibilitatea masurarii rezultatelor, amendarea proiectului, platforma de dezbatere – toate aceste lucruri integrate intr-un sigur site reprezinta o idee cu adevarat noua.
 
Abilitatea de a genera schimbarea: Dezvoltarea aplicatiei vine ca o continuarea fireasca a unui proces complex. Am pornit de la identificarea unei probleme cu care se confrunta Romania – poluare produsa de turismul de week-end ( cu accentul pe activitatile de picnic). Am continuat cu gasirea "vinovatilor" – cetatenii, autoritatile, lipsa unui cadrul legal adecvat. Am trecut la gasirea solutiei – modificarea legislatiei actuale si propunerea unui cadru legal simplu si usor de implementat. Incheiem procesul cu: adoptarea legii, mediatizarea puternica a noilor reglementari legale si realizarea primelor zone de picnic conforme. Realizarea platformei on-line este instrumentul care ne va ajuta in castigarea cetatenilor si autoritatilor de partea noastra. Este evident ca introducerea unor restrictii noi este simpla – obtinerea rezultatelor pozitive dorite reprezinta insa marea provocare. Existenta platformei on-line nu este doar o necesitate ci reprezinta cel mai intelept si firesc lucru pe care noi suntem datori sa-l facem. Explicand motivele, scopul si tintele noastre credem ca obtinem in final nu doar cetateni mai educati si responsabili ci  mai ales cetateni implicati si proactivi.

Florin Tulbure

Citeste si:

Voteaza proiectul www.LegeaPicnicului.ro pe Restart Romania, daca vrei o tara mai curata si civilizata

Legea Picnicului

Legea picnicului asteapta sa intre in dezbaterea Senatului

Laszlo Borbely: Aviz favorabil pentru Legea picnicului

O lege curata pentru o Romanie murdara – o campanie Green Report pentru dreptul la curatenie

 

spot_img

Ultimele știri