O lege curata pentru o Romanie murdara – o campanie Green Report pentru dreptul la curatenie

Campania „O lege curata pentru o Romanie murdara“ promoveaza iesitul la iarba verde, la picnic, la munte sau la mare cu conditia respectarii mediul inconjurator. Intiativa Green Report, in colaborare cu Asociatia Green Revolution, este menita sa determine implicarea activa a romanilor in rezolvarea poluarii cu deseuri a naturii.

Campania „O lege curata pentru o Romania murdara” este lansata in contextul in care Legea Picnicului a primit avizat favorabil din partea Ministerului Mediului si Padurilor si este deja in dezbaterea Senatului.

Scopul legii este prevenirea, reducerea si eliminarea impactului negativ asupra mediului, generat de cei care merg la picnic si lasa in urma lor gramezi de deseuri.

Ne puteti trimite imagini, poze si filme, insotite de sesizari si comentarii, pe adresa legea.picnicului@green-report.ro. Green Report va publica pe www.green-report.ro, pe tot parcursul lunii mai, stiri si reportaje realizate in urma pozelor si filmelor trimise de cititori.

Gunoaiele care sufoca natura, muscand din ce in ce mai mult din „verdele“ ei, sunt deja o problema majora. Romania murdara poate fi curatata doar prin constientizarea acestei probleme si prin educarea oamenilor care ies la iarba verde, la gratar.

Voluntariatul periodic si eforturile autoritatilor locale nu pot suplini ceea ce ar trebui sa existe in fiecare dintre noi – respectul pentru mediul inconjurator, pentru Romania curata, pentru sine. Nu degeaba spune o vorba din batrani ca mama sanatatii este curatenia. Iar sanatatea reflecta respectul de sine si fata de ceea ce te inconjoara.

Ai vazut la mare sau la munte, pe malul apei, in parcuri sau in zonele de picnic, deseuri aruncate iresponsabil sau depozitate necorespunzator? Atunci trimite dovada ta – film/poze insotite de o descriere – pe adresa legea.picnicului@green-report.ro si noi te vom premia. Poti castiga una dintre cele trei camere foto, oferite de Green Report.

Regulament de participare

– pentru a fi validate si publicate, materialele (foto si/sau video) trimise pe legea.picnicului@green-report.ro trebuie sa fie actuale, datate (realizate incepand cu 1 mai 2011) si insotite de precizari cat mai exacte ale locatiei unde au fost facute si de o mini-descriere
– toate materialele trimise trebuie sa contina datele de contact ale destinatarului (nume complet, adresa de email, numar de telefon);
– vor fi luate in considerare doar materialele trimise pe adresa legea.picnicului@green-report.ro;
– concursul se va desfasura in perioada 1- 31 mai 2011;
– din materiale trimise Green Report va realiza reportaje pe care le va publica pe site-ul www.green-report.ro;
– toate fotografiile si clipurile primite pe adresa legea.picnicului@green-report.ro vor fi postate apoi pe pagina de Facebook a Legii Picnicului, la sectiunea Causes, doar daca sunt respectate conditiilor mai sus mentionate;
– cei trei castigatori vor fi desemnati in urma voturilor (like) primite de materialele acestora pe pagina de Facebook a Legii Picnicului, la sectiunea Causes;
– votarea materialelor se va desfasura in perioada 1-8 iunie;
– numele castigatorilor vor fi publicate pe site-ul Green Report si pe pagina de Facebook a publicatiei, in data de 9 iunie, acestia fiind anuntati, ulterior, telefonic si prin email;
– castigatorii vor fi premiati cu cate o camera foto;
– toate materialele trimise redactiei Green Report pe adresa legea.picnicului@green-report.ro, in perioada 1-31 mai 2011, devin proprietatea Green Report.

Proiectul Legii Picnicului a fost initiat de Asociatia Green Revolution si este sustinut de Sulfina Barbu – deputat PDL, Carmen Ileana Moldovan – deputat PSD, Ana Adriana Saftoiu – deputat PNL si Attila Korodi – deputat UDMR.

Potrivit proiectului legislativ, va fi interzisa desfasurarea picnicurilor pe spatiile verzi publice, cu exceptia zonelor amenajate in acest sens. Administratorii acestor spatii de picnic vor fi obligati sa le delimiteze clar, sa puna la dispozitia cetatenilor locuri speciale pentru aprins focul, containere de colectare selectiva a deseurilor, precum si toalete ecologice.

Toate amenajarile vor fi facute asigurand o interventie minima asupra naturii, fara sa fie permise defrisarile, modificari ale cursurilor de apa sau ridicarea de constructii (cu exceptia celor temporare). Administratorii vor fi obligati sa verifice zilnic zonele de picnic si imediata vecinatate a acestora, pentru a se asigura ca nu sunt aduse prejudicii naturii.

Utilizatorii zonelor de picnic vor trebui, printre altele, sa arunce deseurile in containerele amenajate si sa pastreze linistea, ordinea si curatenia. Orice nerespectare a prevederilor Legii Picnicului va fi sanctionata cu amenzi intre 100 si 50.000 de lei.

Bogdan Tupilat

Cititi si:

Legea Picnicului

spot_img

Ultimele știri