Laszlo Borbely: Aviz favorabil pentru Legea picnicului

Legea picnicului este la un pas de a primi toate aprobarile necesare pentru a putea fi pusa in aplicare, dupa ce Ministerul Mediului si Padurilor a avizat favorabil initiativa legislativa. 

Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, Legea picnicului se afla in prezent in Parlament. Scopul legii este prevenire, reducere si eliminare a impactului negativ asupra mediului si asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.

Potrivit proiectului, va fi interzisa desfasurarea picnicurilor pe spatiile verzi publice, cu exceptia zonelor amenajate in acest sens. Administratorii acestor spatii de picnic vor fi obligati sa le delimiteze clar, sa puna la dispozitia cetatenilor locuri speciale pentru aprins focul, containere de colectare selectiva a deseurilor, precum si toalete ecologice.

Toate amenajarile vor fi facute asigurand o interventie minima asupra naturii, fara sa fie permise defrisarile, modificari ale cursurilor de apa sau ridicarea de constructii (cu exceptia celor temporare). Administratorii vor fi obligati sa verifice zilnic zonele de picnic si imediata vecinatate a acestora, pentru a se asigura ca nu sunt aduse prejudicii naturii.

Utilizatorii zonelor de picnic vor trebui, printre altele, sa arunce deseurile in containerele amenajate si sa pastreze linistea, ordinea si curatenia. Orice nerespectare a prevederilor Legii Picnicului va fi sanctionata cu amenzi intre 100 si 50.000 de lei.

Legea a fost initiata de Asociatia Green Revolution si este sustinuta de Sulfina Barbu – deputat PDL, Carmen Ileana Moldovan – deputat PSD, Ana Adriana Saftoiu – deputat PNL si Attila Korodi – deputat UDMR.

Taierile ilegale de copaci vor fi sanctionate cu inchisoarea

Ministrul Borbely a amintit astazi ca o alta initiativa legislativa, cea privind inasprirea sanctiunilor pentru furturile de lemne, ar putea fi finalizata in cel mult 2 saptamani.

Proiectul de lege stabileste ca furtul oricarei cantitati de lemne reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoarea.

”Am inasprit contraventiile si sper ca peste 2 saptamani sa fie finalizata, astfel incat sa fie sanctionati si cei care fura sub 5 metri cubi de lemne. M-am uitat pe unele procese verbale incheiate anul trecut si am observat ca multi scapau de sanctiuni pentru ca in documente erau trecute cantitati de 4,3 metri cubi, sau asemanatoare”, a declarat Borbely. 

Romania, in prezent o tara relativ saraca in paduri, are un procent de impadurire de aproximativ 27%, dupa ce in urma cu doua secole avea in jur de 60%. Pentru comparatie, trebuie sa amintim ca procentul de impadurire este pentru Slovenia de 63%, Austria 47%, Bosnia 43%, Slovacia 41%, iar media Uniunii Europene este de 42%. 

Raluca Petrescu

Cititi si:

Laszlo Borbely: Legea care inaspreste sactiunile pentru furturile din padure a fost finalizata

Laszlo Borbely: 400 de milioane de lei pentru padurile din Romania, in 2011

Amenzi de peste 100.000 de lei intr-o razie impotriva defrisarilor ilegale

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri