Legea Picnicului a fost discutata astazi in Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului din Senat si a primit aviz favorabil.
Presedintele comisiei, senatorul Marius-Gerard Necula (PDL), a fost de acord cu proiectul Legii Picnicului. Un singur membru al comisiei, din partea PDL, a declarat ca legea nu poate fi aplicata.
Unul dintre initiatorii legii, deputatul PSD Carmen Moldovan, audiat in comisie, a declarat ca „trebuie sa educi romanul prin constrangere, iar o zona amenajata si curata ii va obliga pe oameni sa respecte locul pentru ca romanul este respectuos si are bun simt.”
„Votul dat de catre colegii nostri din comisiile de specialitate din Senat este o prima dovada a functionarii acordului intre putere si opozitie la nivel parlamentar, pentru sustinerea proiectelor de mediu. Am putut vedea cu totii ca protejarea mediul nu are culoare politica”, a declarat Sulfina Barbu, deputat PDL, unul dintre initiatorii Legii Picnicului.
Legea picnicului are avizul favorabil al Guvernului si, in cel mult o saptamana, va fi redactat si raportul final al comisiei din Senat. Proiectul de lege, insotit de cele doua avize, va fi discutat in cel mult doua saptamani in plenul Senatului. Dupa ce proiectul va fi aprobat de Senat, el va fi trimis la Camera Deputatilor, unde va fi discutat mai intai in comisia de specialitate. Dupa ce va primi avizul Comisiei, proiectul va fi dezbatut in plenul Camerei, care este camera decizionala.
Avizul Guvernului contine doar modificari de forma nu de fond ceea ce le da speranta initiatorilort legii ca vom reusi sa avem in Romania „un picnic civilizat si responsabil”, a declarat Carmen Moldovan.
„Ca initiator al Legii Picnicului apreciez cu atat mai mult votul din Senat intrucat adoptarea cu celeritate a Legii Picnicului este o importanta masura de protejarea mediului, asteptata atat de cetateni cat si de autoritatile locale”, a mai spus Sulfina Barbu.
„Realmente este nevoie. Si legea nu este una lunga, ci una foarte pragmatica. (…) Este nevoie de o reglemetare clara pentru ca oamenii sunt dezorientati, atat autoritatile locale cat si cei care ar trebui sa beneficieze de aceste mici servicii. Orice primarie are obligatia sa ofere salubritate (…). Trebuie ca un administrator local sa demonstreze ca stie sa-si administreze comunitatea, pentru ca oamenii pana la urma sunt iubitori de curat, sunt iubitori de ordine dar trebuie sa le dam o sansa”, a declarat Attila Korodi, deputat UDMR si fost ministru al Mediului.
Legea Picnicului, primul proiect Green Politics
Legea Picnicului este un proiect initiat si sustinut de Asociatia Green Revolution impreuna cu patru parlamentari: Sulfina Barbu, deputat PDL, Carmen Moldovan, deputat PSD, Adriana Saftoiu, deputat PNL, Attila Korodi, deputat UDMR.
Primul proiect de pe lista Green Politics vizeaza adoptarea Legii Picnicului. Initiativa legislativa urmareste reglementarea iesirilor la iarba verde ale romanilor, care lasa in fiecare an munti de gunoaie in paduri si pe cursurile raurilor.
Legea stabileste obligatii atat pentru administratorii zonelor in care se desfasoara activitati de picnic cat si pentru persoanele fizice.
In prezent exista cel putin 15 prevederi diferite care reglementeaza activitatile in aer liber in Romania, risipite prin ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine de ministru si legi. Unele dintre ele chiar se contrazic, iar in prezent nu este clar ce autoritati au ca atributii controlul, amendarea si amenajarea spatiilor destinate picnicului.
Foto: dinorasulmeu.ro
Citeste si:
Legea Picnicului: Romania murdara trebuie ajutata sa se spele
Legea Picnicului, in dezbaterea Senatului
Legea picnicului, dezbatuta in Parlament: spatii special amenajate, amenzi de pana la 50.000 lei