Legea picnicului, dezbatuta in Parlament: spatii special amenajate, amenzi de pana la 50.000 lei

Romania da liber la gratare, in fiecare an, de 1 Mai! Odata cu distractia vin si fumul, muzica asurzitoare si muntii de gunoaie, care mai rup o bucata din viata si menirea spatiilor verzi.

Insa nu pentru multa vreme fiindcă picnicurile nu vor mai putea fi facute decat intr-un spatiu amenajat.

O lege asteptata de mult timp, care va pune ordine in spatiul public, intra in dezbaterea Parlamentului.

Proiectul stabileste ca fiecare zona de picnic sa poata avea un administrator. Acesta va fi obligat sa delimiteze si sa doteze spatiile cu tot ce trebuie. In plus, utilizatorii zonelor de picnic vor fi obligati, printre altele, sa arunce gunoaiele in containere amenajate si sa pastreze linistea, ordinea si curatenia. In caz contrar, amenzile s-ar putea ridica si la suma de 50.000 de lei.

Initiatorii legii sunt Sulfina Barbu – deputat PDL, Carmen Ileana Moldovan – deputat PSD, Ana Adriana Saftoiu – deputat PNL si Attila Korodi – deputat UDMR. Proiectul a fost depus recent la Camera Deputaților de catre grupul de parlamentari, sustinuti de Asociatia Green Revolution.

Subiectul a fost dezbatut in cadrul emisiunii „Ora de știri“, difuzata la TVR, cu invitatii Dana Belciug – manager de proiect Green Report si Attila Korodi – deputat UDMR, membru al platformei Green Politics.

„Aceasta este o lege curata pentru o Romanie murdara. Este o lege a bunului-simt. Nu incercam sa-i oprim pe oameni sa nu mai mearga la picnic, ci incercam sa ii determinam sa faca acest lucru in mod civilizat“, a declarat Dana Belciug.

Potrivit lui Korodi, iesirile la iarba verde trebuie organizate intr-un spatiu corect si intr-o zona limitata pentru ca, altfel, au un impact major asupra mediului in care se desfasoara.

In prezent exista cel putin 15 prevederi diferite care reglementeaza activitatile in aer liber in Romania, risipite prin ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine de ministru si legi. Unele dintre ele chiar se contrazic, iar, in prezent, nu este clar ce autoritati au ca atributii controlul, amendarea si amenajarea spatiilor destinate picnicului.

Discutiile dintre Green Revolution si reprezentantii Ministerului Mediului pentru crearea noului cod pentru picnic au inceput in 2009. Inca de atunci, mass- media, cat si numeroase vedete, politicieni si alte persoane publice si-au exprimat increderea ca Legea Picnicului ii va determina pe romani sa se poarte civilizat, chiar si de teama amenzilor.

Bogdan Tupilat

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri