Mai multe nume sunt vehiculate pentru guvernul premierului Victor Ponta, insa, potrivit unei declaratii facute astazi la Brasov de primul-ministru desemnat, lista noului cabinet, format din 16 ministere, va fi facuta publica in 1 mai.
Numele vehiculate pentru functia de ministru al mediului, detinuta pana ieri de Attila Korodi, sunt Rovana Plumb (PSD), Carmen Moldovan (PSD), Rares Manescu (PNL) si Nicolae Nemirschi (PSD).
Temele pentru noul ministru al mediului, oricare ar fi el, raman insa Rosia Montana, gazele de sist, dar si absorbtia fondurilor europene.
Fostul ministru al mediului, Attila Korodi ramane in “istoria” Ministerului Mediului prin realizarile din primul mandat, mai ales prin faptul ca s-a opus proiectului Rosia Montana, motiv pentru care a fost chiar dat in judecata de investitorul strain.
Un alt merit al lui Attila Korodi este si sustinerea constanta a Legii Picnicului, proiect initiat de Green Revolution si de patru oameni politici: Sulfina Barbu, Carmen Moldovan, Attila Korodi si Adriana Saftoiu. Legea a fost aprobata de Parlamentul Romaniei dupa patru ani de dezbateri si controverse. Noul act normativ a fost publicat in Monitorul Oficial la data de 27 martie si a intrat deja in vigoare.
Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membra in Comisia de Mediu a Parlamentului European, afirma in 12 aprilie, ca “Guvernul Romanie (n.r.- Guvernul Ungureanu) trebuie sa spuna un “nu” categoric exploatarii cu cianuri ca proces in sine. Aceasta se practica in Europa pentru exploatari deja in curs, dar nu pentru noi exploatari cum este cazul de fata”.
Si Carmen Moldovan, președinta Forumului National al Ecologistilor (FNE) din PSD, atragea atentia asupra resurselor de la Rosia Montana".
"Mesajele repetate ale presedintelui Romaniei, care doreste avizarea urgenta a proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana, sunt o dovada a faptului ca acesta actioneaza ca un agent de vanzari al companiei RMGC, si nu ca un sef de stat corect si responsabil", a declarat Carmen Moldovan, in urma cu cateva zile pentru Amos News.
Rares Manescu (USL), licențiat în management financiar, contabil și administrativ, a lucrat la programul de guvernare al USL pentru mediul inconjurator, “un capitol unde Romania are foarte multe probleme”.
“Am propus solutii concrete si le-am prezentat romanilor, tocmai pentru a le afla preocuparile si opiniile in acest domeniu”, scrie Manescu pe blogul sau.
Nicolae Nemirschi a fost ministru al mediului in perioada 2008-2009 si este licentiat în management financiar, contabil si administrativ.
Citeste si: Ministru pentru 16 zile