GreenWeee proceseaza 50.000 tone deseuri anual

Compania specializata in tratarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) pe piata romaneasca – GreenWeee are o capacitate anuala de procesare de 50.000 de tone pe an, cea mai mare parte fiind reprezentata de frigidere, a declarat pentru Green Report reprezentantul biroului de comunicare al operatorului, Mihaela Haj Sofronea.

“GreenWeee este prima unitate care abordeaza integrat procesul de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice pe piata romaneasca, asigurand toate etapele de defabricare si tratare a acestora. Capacitatea de procesare este de peste 50.000 de tone de deseuri pe an. Compania a receptionat si a tratat pana acum diverse tipuri de DEEE, cele mai mari cantitati tratate fiind cele de frigidere, instalatia oferind posibilitatea de a trata 55 astfel de deseuri pe ora, utilizand una din cele mai performante tehnologii existente in acest moment in lume”, a precizat reprezentantul operatorului.

Trei moduri de colectare

Aceasta a explicat ca normele specifice prevad ca in Romania exista mai multe modalitati prin care consumatorii se pot debarasa de deseurile de echipamente electrice si electronice.

Astfel, consumatorii pot aduce DEEE-urile la magazinele care au inglobat programe de de colectare, primind in schimbul bunului adus si a unei diferente de bani, altul nou.

De asemenea, romanii pot aduce echipamentul scos din uz direct la centrele de colectare sau prin sistemul B2B.

In ceea ce priveste normele specifice in vigoare, in vederea colectarii selective a DEEE provenite de la gospodariile particulare, autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale au doua obligatii principale.

Autoritatile trebuie sa organizeze, gestioneze si coordona colectarea separata a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la gospodariile particulare.

Totodata, autoritatile sunt obligate sa predea DEEE colectate catre producatorii sau organizatiile colective ale acestora in vederea realizarii tratarii sau reciclarii.

Un punct de colectare pentru fiecare localitate

De asemenea, legislatia prevede ca unitatile administrative-teritoriale trebuie sa asigure existenta si functionarea a cel putin unui punct de colectare selectiva a DEEE provenite de la gospodariile particulare la 50.000 de locuitori, dar nu mai putin de un punct de colectare in fiecare localitate.

In Romania activeaza 6 asociatii colective ce preiau responsabilitatile producatorilor de DEEE-uri si aproximativ 400 de centre de colectare.
GreenWeee International este cea mai mare unitate de tratare si reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice din Romania si una din cele mai moderne din Europa.

Compania a fost infiintata in ianuarie 2007 la Buzau si a inceput activitatea de productie in februarie 2009, in localitatea Frasinu.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri