Asezarile urbane romanesti sunt, deocamdata, departe de a-si atribui titlul de oras ecologic, pe care multe localitati de pe glob l-au primit in ultima vreme.
In Dongtan, Abu Dhabi sau Masdar City, adevarate oaze verzi, exista centrale energetice pe baza de biomasa, cu turbine eoliene si panouri solare pentru generarea curentului electric, iar pe unele acoperisuri se sadesc flori.
Cu toate ca aceste performante sunt inca neatinse pe plaiurile noastre, exista si orase in care se fac eforturi pentru instaurarea unui mod de viata ecologic.
Ploiestiul, Brasovul, cu titlul de „Capitala verde a Romaniei”, sau Bucurestiul se pot lauda ca fac achizitii verzi, menite sa imbunatateasca calitatea aerului, a apei ori sa reduca consumul de energie.
Orasul Ploiesti, supranumit si „capitala aurului negru”, strajuit odinioara de paduri de stejari, a reusit, gratie unei politici de achizitii verzi, sa incurajeze dezvoltarea tehnologiilor curate, sa se implice intr-un proiect public de transport automat cu vehicule electrice ori sa amenajeze prima arena eco din Romania.
Folosirea tehnologiei verzi are un impact pozitiv asupra calitatii mediului si, implicit, asupra calitatii vietii ploiestenilor, iar economiile facute la buget se regasesc pe termen lung si mediu.
Citeste mai mult despre Achizitiile verzi schimba fata oraselor in noul numar al revistei Green Report.
Citeste:
Exclusiv GR – Cristina Traila: „O lege dedicata achizitiilor verzi ar fi oportuna”
Exclusiv GR: Finantarea responsabila vine in sprijinul achizitiilor verzi
Exclusiv GR: Compania ta cumpara verde?
Exclusiv GR: Achizitiile verzi, un beneficiu pe care trebuie sa ti-l permiti