Achizitiile verzi sunt, deocamdata, doar cerinte minime obligatorii, care pot insemna etichete verzi, continunand cu sistemele de management de mediu sau certificari ISO. Dar mai mult de atat nu prea este rentabil, spun expertii. Deocamdata, in Romania, acestea sunt apanajul multinationalelor, deoarece puterea financiara implica si dorinta de a participa la acest gen de achizitii. E clar ca exista un beneficiu pe termen lung, dar trebuie sa iti permiti sa-l obtii.
„Recent am avut un proiect de consultanta cu un producator de medicamente, o companie multinationala cu un sistem CSR foarte bine implementat. Compania avea nevoie sa faca numai achizitii verzi pentru a-si respecta politica de mediu la nivel de corporatie. S-a incercat acest lucru pe o perioada de 6 luni, comparand preturile, si s-a constatat ca ajung la un procent de peste 50% in materie de costuri aditionale. Asta se intampla pentru ca hartia reciclata nu este acceptata de toate imprimantele, le poate strica anumite piese, cartusele aveau probleme similare etc. Atunci au ajuns la intrebarea daca merita sa schimbi un echipament pentru a cumpara produse reciclabile. Concluzia a fost ca nu merita si ca beneficiul generat de achizitiile verzi nu le-a crescut atat de mult vanzarile incat sa acopere costurile respective. Atunci au renuntat si au mers pe cerintele minime”, spune Dana Martinov, Senior Environment Consultant WSP.
Potrivit acesteia, in materie de hartie, este de multe ori mai indicat sa printam numai ce este neaparat necesar si sa refolosim ciornele, deoarece pana la urma nici hartia reciclata nu este obtinuta neaparat printr-un proces tehnologic eco.
„In momentul de fata, la achizitia verde se urmareste eticheta verde a produsului direct, si mai putin procesul tehnologic din spatele acestuia. Pentru ca un produs complet verde presupune o linie tehnologica verde, utilizarea de materii prime extrase din mediu, dar care trec si printr-un proces prietenos cu mediul”, considera Martinov.
Citeste mai mult despre Achizitiile verzi, un beneficu pe care trebuie sa ti-l permiti in noul numar al revistei Green Report.
Citeste: