Delta – paradisul aproape pierdut

Asociatia Salvati Dunarea si Delta deruleaza o noua campanie menita sa sensibilizeze publicul asupra problemelor din Delta Dunarii.

Proiectul, intitulat “Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut!”, include realizarea si difuzarea unui film documentar si a 65 de filme tematice menite sa atraga atentia asupra unicitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si a importantei protejarii biodiversitatii.

Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), iar casa de film castigatoare a contractului de productie este Mediana Communication din Timisoara.

Filmarile sunt esalonate pe durata unui an intreg (iulie 2011-iulie 2012), pentru a surprinde peisajele naturale in toate anotimpurile.

Rezultatul final al eforturilor echipei de filmare vor fi un documentar de 60 de minute, despre biodiversitatea Deltei si amenintarile la care este expusa, precum si 65 de filme tematice a cate doua minute, dedicate speciilor sau habitatelor reprezentative.

„Scopul filmelor nu este de a promova turismul in regiune, ci acela de a ne arata cum, intentionat sau din ignoranta, orice actiune sau optiune a oamenilor, vizitatori sau localnici, poate lasa rani adanci”, explica Roxana Schiopu, manager de proiect.

"Prizonieri" in adapost – peste 12 ore

Echipele de filmare au facut eforturi remarcabile, pentru a inregistra cat mai fidel viata salbatica, fara a influenta comportamentul animalelor. "In momentul in care filmezi viata salbatica, iti doresti sa surprinzi cat mai fidel comportamentul natural al acestora. Poti filma un animal urmarindu-l cu barca, dar obiectivul nostru a fost sa nu intervenim in nici un fel in viata animalelor", a declarat, pentru Green Report, Roxana Schiopu.

Din acest motiv, cameramanii au lucrat in grupuri mici, de cel mult doua persoane, ascunsi in hyde-uri (adaposturi care permit o camuflare cat mai buna). Pentru a putea filma cele mai reprezentative momente din viata salbatica, oamenii au venit uneori in toiul noptii, pentru ca animalele, dimineata, sa ii perceapa ca facand parte din mediul natural. Oamenii au ramas ascunsi, uneori, peste 12 ore.

De exemplu, a existat o situatie in care o gasca salbatica a venit sa ciuguleasca la foarte mica distanta de adapostul cameramanilor, apoi a decis sa se culce in acelasi loc. Oamenii au asteptat nemiscati peste patru ore, pentru a putea suprinde in imagini si momentul trezirii pasarii.

Directorul de imagine, Cristian Ilea (foto), a precizat insa, pentru Green Report, ca filmarile cele mai dificile nu sunt neaparat cele mai indelungate:

"Vara poti sta in adapost mai bine de 12 ore, cat ai lumina pentru a filma. Iarna nu stai mai mult de opt ore, pentru ca nu ai destula lumina. In zona Murighiol, eu am stat opt ore in zapada, pe burta, asteptand niste gaste. M-am ridicat cu hipotermie de gradul 1".

Echipa Salvati Delta va proiecta filmele in cadrul unor intalniri cu membrii comunitatilor locale, le va distribui gratuit scolilor, pensiunilor si hotelurilor din Delta si va incheia parteneriate cu televiziunile, astfel incat sa fie vizionate in toata tara.

De asemenea, filmele vor fi publicate si pe internet, pentru a fi urmarite de un public cat mai larg, inclusiv in afara granitelor Romaniei.

Mihai Diac

Citeste si:

Cursuri de ecoturism pentru locuitorii din Delta Dunarii

Program GlaxoSmithKline pentru copiii Deltei
 

spot_img

Ultimele știri