Creste piata asigurarilor eoliene

Desi volumul de afaceri de asigurari generat de parcurile eoliene locale este greu de estimat in acest moment, valoarea totala a raspunderilor aferente parcurilor eoliene din Romania preluate de industria globala de asigurari depaseste un miliard de euro.

Estimarea ii apartine lui Aurel Badea, director executiv Asigurari Generale in cadrul Allianz-Tiriac, care a facut aceasta declaratie pentru Green Report. Acesta a precizat insa ca lipsesc informatii concrete cu privire la volumul primelor subscrise de asiguratorii locali.

“Trebuie spus ca, discutand despre investitii substantiale, realizate de grupuri care dezvolta la nivel global asemenea parcuri eoliene, multe dintre proiectele de asigurare aferente acestor investitii in Romania se deruleaza in cadrul unor programe internationale de asigurare. Putem discuta, in acest context, de preluare in asigurare, in mod direct, a unor parcuri eoliene locale de catre companii internationale de asigurari, chiar daca acestea nu sunt de facto prezente in Romania, a spus Badea.

Potrivit specialistului, aceste companii deruleaza asemenea contracte in baza liberei circulatii a serviciilor. "La fel cum, exista situatii in care societati de asigurari inregistrate in Romania sunt parte ale unor programe de asigurare a parcurilor eoliene localizate in tara noastra insa nu retin in mod direct, nici macar partial, riscurile asigurate, ci pur si simplu actioneaza in asa-numitul sistem fronting, ca reprezentant al unei institutii internationale de asigurari”, a completat specialistul al Allianz-Tiriac.

Conform acestuia, chiar si in situatia in care un asigurator local preia, in mod direct in asigurare diverse riscuri asociate investitiei in parcuri eoliene si functionarii acestora, cea mai mare parte a raspunderii este cedata reasiguratorilor externi.

“Sa nu uitam ca discutam despre raspunderi foarte mari si, in acest context, putem estima valoarea totala a raspunderilor aferente parcurilor eoliene din Romania preluate de industria globala de asigurari ca depasind, in acest moment, un miliard de euro”, a subliniat Aurel Badea.

Olivia Mares, underwriter asigurari tehnice in cadrul Generali Romania, a subliniat ca piata de asigurari pentru sectorul energetic eolian este inca la inceput si, deocamdata, nu exista statistici oficiale.

“Conform estimarilor noastre, aceasta piata a inregistrat o crestere in 2011 comparativ cu anul precedent. Din pacate, in lipsa unor date centralizate la nivelul intregii piete, nu putem face o estimare concludenta”, a declarat, pentru Green Report, Olivia Mares. “Valoarea unui parc depinde de numarul de turbine instalate, de puterea acestora, de producator. Spre exemplu, un parc cu putere instalata de 10 MW poate fi asigurat la o suma de 10 milioane de euro”, a precizat reprezentantul Generali Romania.

Numarul foarte mare de proiecte care se afla in diferite stadii de dezvoltare precum si faptul ca riscurile sunt plasate atat pe piata interna cat si externa fac dificila estimarea unor valori concludente pentru piata asigurarilor destinate parcurilor eoliene, considera Liviu Huluta, marketing and communication coordinator in cadrul Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare.

“In momentul de fata riscurile aferente acestor proiecte este plasat atat pe piata de asigurari din Romania, cat si pe piete externe. Astfel, nu exista o statistica de incredere din care sa rezulte piata de asigurari legata de investitiile in energie eoliana”, a declarat Huluta pentru Green Report.

Fenomenul de dublare pentru piata asigurarilor continua si in 2012

Potrivit Allianz-Tiriac, in baza informatiilor publice, investitiile din 2011 in parcuri eoliene din Romania au majorat la mai mult decat dublu capacitatea instalata, de la circa 450 MW, cat erau instalati in decembrie 2010, la peste 980 MW dupa numai un an. "Sub aspectul tendintei, volumul asigurarilor care preiau riscuri asociate investitiilor si functionarii parcurilor eoliene evolueaza nu doar in aceasi directie, ci putem spune ca se multiplica in acelasi ritm cu insasi piata acestor investitii", a mai precizat Aurel Badea.

Acesta a mai subliniat ca in mod cert toate aceste proiecte sunt asigurate inca din faza initierii investitiei si datorita acestui fapt volumul asigurarilor asociate acestei piete energetice s-a dublat in 2011. "Pentru 2012, la nivelul pietei romanesti anticipam o continuare nu doar a acestei tendinte, dar si a ritmului de crestere a acestui segment al pietei energiei regenerabile si, pe cale de consecinta, a afacerilor de asigurari ce acoprea riscurile specifice domeniului”, a mai spus Aurel Badea.

Allianz-Tiriac este implicata, in acest moment, in asigurarea unor parcuri ce insumeaza peste 200 MW, cu o valoare cumulata a sumei de asigurare corespondente de circa 250 milioane de euro.
De asemenea, Generali are in portofoliu in jur de cinci parcuri eoliene, iar Marsh a intermediat asigurarea pentru peste 600 MW in proiecte de energie eoliana

Allianz a investit 250 milioane de euro in parcuri eoliene si fotovoltaice in 2011

Potrivit reprezentantului Allianz-Tiriac, din 2005, in cadrul Allianz Group, functioneaza o divizie specializata in promovarea de investitii directe pe segmentul energiei regenerabile, respectiv a energiei eoliene si solare.

Divizia se numeste Allianz Specialized Investments – ASI – si se ocupa exclusiv de evaluarea oportunitatilor de investitii in industria energiei regenerabile si de adninistrarea portofoliilor de investitii directe deja realizate in parcuri eoliene si solare.

La sfarsitul anului 2010, Allianz detinea deja investitii directe in peste 30 de parcuri eoliene si solare din Europa, localizate in principal in Italia, Germania si Franta. In 2011 valoarea investitiilor directe realizate de Allianz in parcuri eoliene si solare s-a ridicat la 250 milioane de euro.

“Putem spune ca Allianz, prin divizia Allianz Specialized Investments, este unul dintre cei mai mari investitori financiari in domeniul energiei regenerabile, cu o valoarea totala cumulate a investitiilor ce depaseste 1,25 miliarde de euro. Capacitatea instalata a parcurilor eoliene si solare finantate prin investitiile realizate de ASI se ridica actualmente la aproape 730 MW”, a mai declarat Aurel Badea. 

Foto: blog.willis.com, erickbrockway.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Statul investeste in eoliene

Asigurarea parcurilor eoliene

spot_img

Ultimele știri