Colectare selectiva in stil occidental

Compania URBAN S.A. va asigura si in anul 2012 sistemul de colectare selectiva a deseurilor pentru locuinte individuale.

In Bucuresti, colectarea selectiva se realizeaza, permanent, cu ajutorul unor containere amplasate pe strada, in seturi de trei recipiente, pentru hartie, sticla si plastic. Acestea sunt destinate mai ales persoanelor care locuiesc in blocuri.

Sistemul de colectare selectiva special destinat locuintelor individuale, care va incepe sa functioneze peste cateva zile, se va realiza, ca si anul trecut, prin oferirea gratuita de saci din plastic, destinati colectarii separate a plasticului si a cartonului.

Sacii sunt furnizati de S.C. Eco-Rom Ambalaje, iar ridicarea deseurilor este asigurata de S.C. Urban S.A.

“Sacii vor fi de aceeasi culoare, dar inscriptionati diferit. Sacii ii vom ridica alternativ – intr-o zi de sambata pe cei cu plastic, in cealalta zi de sambata – pe cei cu carton”, a explicat, pentru Green Report, Cristian Lazar, seful Serviciului Marketing de la URBAN S.A. Compania Urban va asigura acest sistem in zona Drumul Sarii din sectorul 6 al Capitalei, unde exista circa 500 de case, precum si in orasul Otopeni (judetul Ilfov), unde exista peste 2000 de case. Intr-un sac se pot depozita pana la 10 – 15 kilograme de deseuri.

Intr-o saptamana, de la casele din Drumul Sarii se colecteaza selectiv circa 700 – 800 de kilograme de deseuri.

La nivelul intregului Sector 6 al Capitalei, URBAN S.A. colecteaza selectiv circa 20 de tone de deseuri pe luna.

Potrivit studiilor realizate de specialistii URBAN, in Bucuresti, 56 la suta din masa deseurilor menajere o reprezinta cele biodegradabile, urmate de cele din plastic. Acestea reprezinta 16 la suta din masa deseurilor, adica aproximativ 74 de kilograme la tona de deseuri umede.

In Capitala, sticla reprezinta doar trei la suta din masa deseurilor colectate selectiv.

URBAN S.A. – campioana la managementul deseurilor

Eficienta sistemului de management implementat de compania bucuresteana de salubritate a fost confirmata inca de anul trecut prin castigarea premiului intai la categoria Green Business Index (GBI) "Managementul deseurilor".

GBI este un proiect multianual de evaluare a responsabilitatii fata de mediu a companiilor din Romania.

Din pacate, in ciuda unor asemenea eforturi, la nivel national romanii colecteaza selectiv si recicleaza doar 1 la suta din deseurile produse. Romania genereaza circa 8,5 milioane de tone de deseuri municipale (provenite de la gospodariile populatiei) pe an.

La polul opus se afla cateva state din Uniunea Europeana, in frunte cu Belgia, care ajung sa recicleze aproape 90 la suta din deseurile produse.

In Belgia, fiecare locuinta are sase containere separate

Sistemul occidental de colectare selectiva a fost explicat, pentru Green Report, de Claudia Neculau (foto), romanca stabilita in regiunea valona a Belgiei: “Acasa avem sase cosuri separate – pentru hartie, pentru cutii din carton de la alimente si bauturi, pentru doze de aluminiu, pentru sticla, pentru cutii din metal, pentru deseuri organice – unde punem resturile de mancare, cu sac biodegradabil. Ceea ce ramane ca gunoi, care nu poate fi triat, este foarte putin”.

Pentru a-i incuraja pe belgieni sa colecteze selectiv, ridicarea cutiilor cu deseuri reciclabile se face gratuit, dar ridicarea cosului cu gunoi nereciclabil costa cate 2 euro. Cosul nu este ridicat decat dupa cantarire, ridicarea fiind conditionata de o greutate minima, stabilita de firma de reciclare.

Depasirea cantitatii de gunoi nereciclabil predat de o familie, fata de un plafon stabilit anual, se sanctioneaza cu o taxa suplimentara.

“Pe mine, tot sistemul de ridicare a deseurilor ma costa cam 20 de euro pe an. Mi se pare corect. Dar daca nu as respecta toate regulile de triere, m-ar costa mult mai mult”, spune Claudia Neculau.

Pe de alta parte, in Belgia, aruncarea sacilor cu gunoi in locuri nepermise, de exemplu pe autostrada, este sanctionata cu amenzi de pana la 100 de euro.

Mihai Diac

Citeste si:

GBI, din nou la start
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri