CEZ, 185 din 240 de turbine eoliene conectate la retea

CEZ este aproape de finalizarea proiectului eolian din Dobrogea, care presupune instalarea si operarea a 240 de turbine eoliene, in zona Fantanele-Gogealac-Gradina, din judetul Constanta. Desi oficialii CEZ estimeaza finalizarea proiectului pana la sfrasitul acestui an, termenul ar putea fi mult mai aproape, tinand cont ca sunt deja conectate la retea 185 de turbine, iar saptamanal sunt conectati la retea pana la 10 MW.

"Anul trecut am operat cu 120 de turbine si am produs 620 GWh, pentru care am primit peste 700.000 de certificate verzi, ceea ce inseamna mai mult de 40% din piata certificatelor verzi. In momentul de fata, din cele 240 de turbine, 185 sunt conectate la retea, iar saptamanal conectam intre 5 si 10 MW", a declarat directorul Diviziei Productie Energie din cadrul CEZ Group in Romania, Ondrej Safar.

1000 de certificate pentru energie din surse hidro

"In 2011, la Resita am produs peste 400 GWh, si in decembrie cand am devenit eligibili pentru acordarea de certifcate verzi am primit 1000 de astfel de certificate (…) In 2012 an incetat producerea de energie si am demarat procesul de modernizare care va dura pana anul viitor cand vom reincepe productia cu o eficienta sporita", a declarat Safar.

In prezent, capacitatea totala instalata a sistemul hidroenergetic din judetul Caras Severin este de aproximativ 18 MW. Capacitatea instalata actuala a fiecarei microhidrocentrale este de pana la 10MW.

Procesul de retehnologizare va consta in constructii civile (baraje, canale) si inlocuirea tuturor echipamentelor existente (turbine, generatoare, statii de transformare etc.) cu echipamente de ultima generatie.

In urma retehnologizarii, CEZ isi propune sa obtina o capacitate totala instalata a sistemului hidroenergetic din proprietatea sa de peste 20MW. Finalizarea procesului este estimata sa aiba loc in cea de-a doua jumatate a anului 2013.

Modernizarea sistemului hidroenergetic implica oprirea productiei pe perioada lucrarilor aferente. Acest lucru impacteaza pozitiv turismul local, intrucat lacurile aferente amenajarii hidro (Gozna, Secu, Valiug, Timis Trei Ape) isi vor mentine nivelul natural, ramanand un punct de atractie pentru turisti.

CEZ nu este interesata de hidrocentralele Hidroelectrica

In privinta unor eventuale investitii in sectorul energiilor regenerabile Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania, a precizat ca CEZ nu este interesat de preluarea unor hidrocentrale din portofoliul Hidroelectrica, ci sunt mai degraba interesati de achizitionarea unor microhidrocentrale care necesita investitii de retehnologizare.

"In ceea ce priveste microhidrocentralele suntem interesati de acele asseturi care sunt depreciate si numai acelea care prin investitii in retehnologizare ne ofera acces catre sistemul de certificate verzi. De asemnea nu suntem interesati nici de proiecte fotovoltaice", a spus Veskrna.

In luna decembrie 2010, CEZ a achizitionat 100% actiunile companiei TMK Hydroenergy Power, urmand o perioada de finalizare a tranzactiei si indeplinire a demersurilor legale de preluare. La inceputul lunii iunie 2011, toate aceste conditii au fost indeplinite, TMK Hydroenergy Power devenind parte a Grupului CEZ in Romania.

Foto: businessmagazin.ro, romania-insider.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

CEZ poate solicita acordare schemei normale de suport pentru Cogealac

CEZ Romania a primit aproximativ 43% din certificatele verzi emise in 2011

CEZ, proiecte CSR de 2 milioane euro

spot_img

Ultimele știri