Centrala de cogenerare de la Suceava, proiect investitional realizat de compania de inginerie tehnologica Adrem Invest, va functiona exclusiv pe biomasa, renuntandu-se astfel la turbina cu gaz, si va costa circa 70 milioane euro. 20% din finatare fiind asigurata de companie restul sumei urmand sa fie imprumutata de la banci.
Initial la finele anului 2012 ar fi trebuit montata turbina cu gaz cu o putere de 18 MW electrici, iar la finele anului 2013 va fi montat boilerul pentru biomasa forestiera si turbina cu abur, cu o capacitate de 10 MW electrici.
„Suntem deja in discutii cu alte municipalitati pentru extinderea proiectului. Criteriile pe care sunt alese orasele sunt constituite din disponibilitatea autoritailor locale, numarul mare de apartamente legate in retea, o retea de transport refacuta sau cu pierderi cat mai mici in distributia energiei”, a declarat Adrian Bodea, presedintele Adrem Invest (foto dreapta).
In urma investitiei sucevenii vor plati 116 lei/Gcal (fara TVA) fata de 300 lei/Gcal cat achita acum, desi o mare parte din bani sunt suportati de autoritatile locale.
Dezvoltator de ferme fotovoltaice
In paralel cu investitiile in centralele de cogenereare Adrem Invest cauta si alte oportunitati de afaceri in sectorul energiilor regenerabile. „Avem deja studii facute pentru doua parcuri fotovoltaice in judetele Buzau si Alba, cu o putere totala instalata de peste 10 MW. Daca centralele termice pe biomasa sunt investitii pe care le vom pastra in administrare, parcurile fotovoltaice le vom construi si le vom vinde ”, a mai spus Adrian Bodea.
Investitiile necesare celor doua ferme fotovoltaice vor fi facute pe parcursul urmatorilor doi ani.
Cifra de afaceri de peste 27 milioane euro in 2011
Anul trecut cifra de afaceri a companiaie a crescut la 120 milioane lei (27,5 milioane euro), cu 60% fata de valoarea de 74,8 milioane lei din 2010.
"In ultimii ani am avut avansuri de 60-70% a cifrei de afaceri. Anii de criza au fost cei mai buni din istoria companiei. Criza chiar ne-a oferit unele oportunitati bune. In 2012 vom avea crestere de doua cifre, iar aceasta este o estimare conservatoare", a declarat vicepresedintele Adrem Invest, Corneliu Bodea (foto stanga). El a adaugat ca Adrem Invest este interesata sa se extinda in alte state decat cele central sau vest europene pentru ca s-au relocat multe capacitati de productie.
„Scoala de inovatie”, primul proiect CSR al companiei
Odata cu aniveresarea a 20 de la infiintare Adrem Invest lanseaza primul proiect de CSR al companiei numit „Scoala de inovatie”, proiect sustinut de Dumitru Prunariu, primul roman care a ajuns in spatiul cosmic si acum ambasador al companiei. Alegera lui Dumitru Prunariu nu este intamplatoare deoarece Adrem Invest este o companie axata pe cercetare si inovatie si care dezvolta numeroase proiecte.
Proiectul de responsabilitate sociala le da sansa elevilor de liceu din Craiova, Targu Mures si Suceava sa participe la doua cursuri sustinute de un profesor universitar, respectiv de profesori din unitatile liceale. Proiectul isi propune sa orienteze interesul tinerilor catre studiul si aprofundarea stiintelor tehnice. Initiativa este sustinuta si aprobata de Ministerul Educatiei.
In faza a doua a proiectului compania intentioneaza sa sustina si sa finanteze studenti ai facultatilor de profil care vor face practica in interiorul companiei, iar in functie de realizarile acestora vor fi cooptati in echipa Adrem Invest.
De asemenea, compania va acorda fondurile necesare pentru refacerea Muzeului Tehnologiei din Bucuresti.
Adrem Invest are patru divizii specializate in ingineria proceselor, automatizari, servicii integrate si energii regenerabile si are contracte in sectorul industrial in tari precum SUA, China, Cehia, statele CSI si incearca sa intre si in Orientul Mijlociu. Compania ar putea ajunge in acest an la peste 800 de angajati, fata de 700 de salariati anul trecut.
Foto: ttonline.ro, investor.firstsolar.com
Citeste:
Adrem Invest intentioneaza sa construiasca un parc fotovoltaic de 10 MW
Investitie de 45 milioane euro in centrala de cogenerare a Sucevei
Peste 40.000 de romani si-au montat echipamente ecologice prin programul Casa Verde
Investitiile in sectorul fotovoltaic se pot amortiza in 10 ani