Captarea si stocarea carbonului in Romania, reglementate prin Ordonanta de urgenta

Romania trebuie sa reglementeze urgent activitatile de captare si stocare a carbonului, riscand altfel declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana (CE).

In acest sens, Ministerul Mediului a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta ce stabileste cadrului juridic pentru stocarea geologica a dioxidului de carbon, in conditii de siguranta din punct de vedere al mediului, pentru a contribui la combaterea schimbarilor climatice.

”Orice intarziere a indeplinirii obligatiei Romaniei de transpunere a prevederilor Directivei CCS, pana la data de 25 iunie 2011 poate provoca prejudicii importante tarii noastre, prin posibilitatea declansarii din partea Comisiei Europene a procedurii de infringement”, se arata in proiect.

Potrivit documentului lansat ieri in dezbatere publica, termenul de transmitere a propunerilor de proiecte la nivel national este de trei luni de la lansarea programului, respectiv 9 februarie 2011.

”Ministerul Ecomiei este cel care centralizeaza proiectele. S-a cerut o decalare a termenului de transmitere. Noi am fi vrut ca baza legala sa existe pana la acea data ca sa se demonstreze ca Romania sustine acest domeniu”, a explicat Adriana Stoica, consilier superior in cadrul Ministerului Mediului.

Operatorii platesc monitorizarea pentru 30 de ani

Captarea si stocarea carbonului va deveni o solutie obligatorie pentru marii poluatori. Potrivit proiectului, aceasta solutie trebuie inclusa in planul de reducere a emisiilor de catre operatorii instalatiilor mari de ardere cu o putere electrica nominala mai mare sau egala cu 300 MW, pentru care prima autorizatie de construire inclusiv acordul de mediu sau dupa caz prima autorizatie integrata de mediu este emisa dupa data de 25 iunie 2009.

Poluatorii vor fi obligati sa plateasca chiar si dupa ce vor scapa de emisii. Siturile de stocare vor trece in gestionarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), iar operatorii vor fi obligati sa plateasca o contributie financiara ce acopera cel putin costul anticipat al monitorizarii pentru o perioada de 30 de ani.

Contributia financiara este folosita pentru a acoperi costurile suportate de ANRM dupa transferul de responsabilitate pentru a se asigura ca dioxidul de carbon este stocat in mod complet si permanent in siturile geologice de stocare dupa transferul de responsabilitate.

Operatorul unui astfel de sit risca amenzi de pana la 60.000 lei in cazul in care nu isi respecta obligatiile de a monitorizara instalatiile de injectare, complexul de stocare, inclusiv, acolo unde este posibil, pana de dioxid de carbon si, dupa caz, mediul inconjurator.

Sanctiunile pot ajunge pana la 100.000 lei, daca operatorul nu notifica autoritatile si nu ia masuri in cazul unor scurgeri sau a unor nereguli.

O centrala pe carbune produce pana la 6 milioane tone CO2

Romania detine un program demonstrativ CSC ce va identifica potentialului geologic de stocare de pe teritoriul tarii noastre. ”Programului national pentru captarea si stocarea a CO2 (CCS), cu orizont de timp 2020” a fost lansat oficial la Bruxelles, cu ocazia Zilei Nationale de 1 decembrie.

Captarea si stocarea carbonului este o tehnologie in curs de dezvoltare, aparuta ca potentiala solutie pentru reducerea emisiilor nocive eliberate prin arderea combustibililor fosili. Obiectivul CCS este acela de a elimina emisiile de CO2 de la marile surse fara a inchide instalatiile industriale.

Potrivit datelor Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), o singura centrala pe carbune de 1.000 MW produce 6 milioane de tone de CO2 in fiecare an, pe o durata medie de functionare de 40 de ani. Tehnologiile CCS permit captarea din CO2 emis de centralele electrice si de industria grea. Emisiile acestora nu sunt compuse numai din CO2, ci si din abur si azot. Tehnologiile CCS permit separarea carbonului de aceste componente.

Odata captat, carbonul este comprimat pentru a fi adus in stare lichida si deshidratat pentru transport si stocare. Folosind mecanisme naturale de stocare, dioxidul de carbon este injectat apoi sub pamant, la adancimi cuprinse intre 700 si 5.000 metri, in formatiuni geologice speciale. Locatiile cu cel mai mare potential de stocare sunt formatiunile litologice poroase cu solutie salina in pori, dar CO2 poate fi stocat si in zacaminte epuizate de petrol si gaze fiind reintrodus, practic, in locul de origine.

Raluca Petrescu

Cititi maine, pe site-ul Green Report, cum se realizeaza captarea carbonului si ce potential de stocare are Romania.

Cititi si:

Programul national pentru captarea si stocarea CO2, lansat la Targu-Jiu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri