Programul national pentru captarea si stocarea CO2, lansat la Targu-Jiu

”Programului national pentru captarea si stocarea a CO2 (CCS), cu orizont de timp 2020” a fost lansat ieri, in cadrul unui simpozion national de informare ce a avut loc la Hotelul ”Brancusi” din Targu-Jiu.

Tudor Serban, presedinte al Comitetului de Coordonare Interministeriala pentru elaborarea si promovarea documentatiei aplicatiei proiectului demonstrativ CCS in Romania a anuntat ca „proiectul guvernamental va fi lansat oficial la Bruxelles, cu ocazia Zilei Nationale de 1 decembrie”.

Potrivit reprezentantilor Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), proiectul de cercetare urmareste inventarierea tehnologiilor de captare si stocare a CO2 utilizate la nivel mondial in faza experimentala sau comercial si identificarea potentialului geologic de stocare pe care il are Romania. De asemenea, se are in vedere cresterea nivelului de cunostinte si informarea opiniei publice in domeniul tehnologiilor CCS.
 
Solutie de reducere a emisiilor

Captarea si stocarea carbonului este o tehnologie in curs de dezvoltare, aparuta ca potentiala solutie pentru reducerea emisiilor nocive eliberate prin arderea combustibililor fosili. Obiectivul CCS este acela de a elimina emisiile de CO2 de la marile surse fara a inchide instalatiile industriale. 

Potrivit datelor ISPE, o singura centrala pe carbune de 1.000 MW produce 6 milioane de tone de CO2 in fiecare an, pe o durata medie de functionare de 40 de ani. Tehnologiile CCS permit captarea din CO2 emis de centralele electrice si de industria grea. Emisiile acestora nu sunt compuse numai din CO2, ci si din abur si azot. Tehnologiile CCS permit separarea carbonului de aceste componente. 

Odata captat, carbonul este comprimat pentru a fi adus in stare lichida si deshidratat pentru transport si stocare. Folosind mecanisme naturale de stocare, dioxidul de carbon este injectat apoi sub pamant, la adancimi cuprinse intre 700 si 5.000 metri, in formatiuni geologice speciale. Locatiile cu cel mai mare potential de stocare sunt formatiunile litologice poroase cu solutie salina in pori, dar CO2 poate fi stocat si in zacaminte epuizate de petrol si gaze fiind reintrodus, practic, in locul de origine.

Participanti din cercetare, industrie si administratie

Printre cei peste 70 de participanti la simpozion s-au numarat reprezentanti ai Ministerului Economiei, ai consiliilor judetene si locale, ai autoritatilor locale de mediu, ai industriei energetice de petrol si gaze, ai universitatilor si institutelor de cercetare din regiunea de dezvoltare Sud-Vest a Romaniei – cea mai industrializata zona, responsabila de aproximativ 40 % din totalul emisiilor de CO2 la nivel national (24,5 mil.tone CO2/an).

Programul este finantat de Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri prin Planul Sectorial de Cercetare – Dezvoltare in Industrie si este derulat de un consortiu de institurii de cercetare condus de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GeoEcoMar). 

”Programul National pentru captarea si stocarea carbonului (Carbon Capture and Storage – CCS) cu orizont de timp 2020” este promovat de Ministerul Economiei in contextul pregatirii Romaniei pentru aplicarea Directivei 2009/31/CE, care stabileste cadrul juridic pentru stocarea geologica sigura, sub aspectul protectiei mediului, a dioxidului de carbon.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri