AREE: Modificarile ANRE vor pune in pericol investitii de 5 miliarde euro in sectorul eolian

Modificarile pe care Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa le aduca Legii privind promovarea regenerabilelor vor pune in pericol investitii de cel putin 5 miliarde de euro, spun reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE).

"Schimbarile pe care ANRE le vrea in Legea 220/2008, care are ca scop stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, vor face imposibila exploatarea potentialului imens al Romaniei din domeniul eolian. Companiile membre ale asociatiei, care au in plan investitii de circa 5 miliarde de euro in perioada 2011-2013, pot ajunge sa stopeze proiectele din cauza lipsei de predictibilitate si, implicit, de finantare”, a declarat Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

Bancile nu vor mai finanta proiecte

Prin modificarile postate pe site-ul institutiei, ANRE introduce monitorizarea producatorilor si reducerea numarului de certificate verzi. Schimbarea schemei suport poate aparea mult prea devreme pentru o industrie aflata la inceputurile ei in Romania. Acest fapt va induce o incertitudine ce determina nebancabilitatea proiectelor regenerabile. Neavand o baza solida de calcul pentru planul de finantare, bancile nu vor putea acorda imprumuturi.

"Mai mult, desi procesul birocratic este greoi si lung si in prezent, ANRE vrea sa oblige companiile sa notifice individual capacitatile de peste 125 MW, fapt ce pericliteaza realizarea numeroaselor proiecte mari. Niciun alt stat membru nu mai aplica aceasta prevedere", a mai spus reprezentantul AREE.

In plus, ANRE intentioneaza schimbarea regulilor privind accesul prioritar si dispecerizarea in retea a energiei electrice din surse regenerabile, luand in calcul un “acces garantat” in loc de “acces prioritar si dispecerizare cu prioritate”, prevedere care nu respecta nici litera si spiritul legii 220/2008 si nici Directiva Europeana 29/2009.

"Este cruciala pentru investitiile din domeniu eliminarea definitiei de acces garantat si aplicarea accesului prioritar si a dispecerizarii cu prioritate a tuturor producatorilor de energie verde", a adaugat Dana Duica.

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana a fost infiintata in 2008 si face parte din European Wind Energy Association. Din AREE fac parte atat producatori si dezvoltatori de proiecte eoliene, dar si consultanti, case de avocatura sau banci.

Foto: energy-green.tk

Cosmin Zaharia

Citeste:

Chiritoiu: Legea pentru promovarea energiilor regenerabile, ”un fiasco pentru autoritati”

Normele de aplicare a Legii regenerabilelor, supuse aprobarii

Capacitatea instalata de productie energie eoliana ar putea ajunge la 1000 MW, in 2011

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri