Capacitatea instalata de productie energie eoliana ar putea ajunge la 1000 MW, in 2011

Romania ar putea ajunge sa aiba o capacitate instalata de productie energie eoliana de 1.000 MW adica echivalentul unui reactor si jumatate de la centrala nucleara de la Cernavoda, care va alimenta 1,4 milioane de gospodarii, estimeaza membrii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE).

Pentru 2012 planurile actuale arata ca vor exista instalatii eoliene insumand 2.000 MW, care ar produce suficienta energie pentru consumul a peste 7,7 milioane de romani.

Companiile producatoare de energie regenerabila, membre ale AREE, au investit, pana in prezent, peste 1 miliard de euro in Romania din fonduri proprii, transformand tara noastra intr-unul dintre principalii actori din regiune si chiar din Uniunea Europeana. Romania a facut un salt urias de la 19 MW la 550 MW instalati in vant, fiind a saptea tara din Europa in ordinea capacitatii instalate anul trecut”, a declarat, miercuri, Dana Duica, Directorul Executiv al AREE.

Cu toate acestea, producatorii de energie atrag insa atentia ca in acest moment isi reconsidera pozitia fata de Romania, unii investitori analizand deja optiunea parasirii Romaniei, din cauza haosului legislativ. De asemenea, producatorii locali de energie curata avertizeaza ca eforturile lor investitionale de atingere a tintelor europene trebuie dublate de sprijinul autoritatilor romane.

Conform directivelor europene, tinta obligatorie a Romaniei ca pondere a energiei regenerabile din vant, biomasa, biogaz, fotovoltaic si mici hidrocentrale in consumul final brut in 2020 este de 20%. Din aceasta tinta, la finalul anului 2010 suntem la 1,1% realizat.

“Tendinta statelor membre de a se orienta spre energia verde isi gaseste un jucator important in tara noastra, unde in prezent abia 1,5% din productia totala de energie electrica provine din eoliene. Aceasta tehnologie este exploatata in sensul benefic, mai ales intr-o perioada de criza, investitiile in parcuri eoliene aducandu-si aportul la cresterea economica. Aproape 2.000 de locuri de munca au fost deja create, fara a cuantifica industria pe orizontala”, a mai spus oficialul AREE.

AREE este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2008, care are in prezent 90 membri din randul companiilor dezvoltatoare si operatoare de proiecte eoliene, de trading de energie, de consultanta, furnizori de servicii conexe, firme de avocatura, banci. Misiunea AREE este promovarea beneficiilor energiei eoliene. AREE face parte din reteaua Europeana de Asociatii dedicate energiei eoliene, sub tutela EWEA.

Cosmin Zaharia

Foto: brainicane.com

spot_img

Ultimele știri