Normele de aplicare a Legii regenerabilelor, supuse aprobarii

Ministerul Economiei si Comertului a elaborat un proiect pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr.220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, acesta fiind supus dezbaterii publice prin postarea pe site-ul ministerului.

Desi emisa in urma cu 2 ani, Legea 220 a functionat pana in prezent partial, fara norme de aplicare, starnind in repetate randuri nemultumirea investitorilor.

Documentul reglementeaza realizarea obiectivului national de folosire a energiei din surse regenerabile in cadrul acordurilor comune ale Romaniei cu state membre ale Uniunii Europene si cu tari terte.

Proiectul de lege poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei, unde se afla in dezbatere publica pana in 28 ianuarie.

Potrivit proiectului, operatorul pietei de energie electrica din Romania, OPCOM, identifica surplusul de certificate verzi din piata aferente unui an calendaristic, corespondenta acestora in energie si pretul mediu la care au fost vandute certificate pe piata nationala centralizata in anul respectiv si transmite aceste informatii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pana la data de 30 aprilie a anului urmator.

Pentru comercializarea certificatelor, Ministerului Economiei identifica un alt stat membru dispus sa preia cantitatea suplimentara de energie din surse regenerabile, negociaza si semneaza un acord in acest sens.

Legea 220 transpune legislatia europeana

In anul 2009 la nivelul Uniunii Europene a fost adoptata directiva 2009/28 privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, de modificare si ulterior de abrogare a directivelor 2001/77/CE si 2003/30/CE.

Respectiva directiva a fost preluata partial in legislatia nationala prin Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. De atunci, legea a functionat partial.

In acest context a fost elaborat prezentul proiect de hotarare a Guvernului care vizeaza in principal:

  • cadrul de reglementare privind modul de luare in calcul la stabilirea obiectivului national privind energia din surse regenerabile de energie a rezultatelor acordurilor comune ale Romaniei cu state terte in cazul unui acord comun ce prevede construirea unei interconectari cu o tara terta;
  • conditiile in care se iau in considerare la indeplinirea obiectivului national privind energia din surse regenerabile cantitatile de energie din surse regenerabile rezultate ca urmare a acordurilor comune intre Romania si un stat membru al Uniunii Europene;
  • instituirea mecanismului de preluare a certificatelor verzi in exces si includerea acestora in transferurile statistice care vor fi organizate intre statele membre UE.

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri