Apa curata costa 30 de miliarde de euro

30 de miliarde de euro sunt necesari Romaniei, pentru realizarea integrala a programului de canalizare si de statii de epurare, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

“Pentru a atinge obiectivele de mediu asumate sunt necesare investitii de circa 30 miliarde de euro. Investitiile care trebuie facute in domeniul apei sunt de departe cele mai mari din cele planificate in domeniul mediului si reflecta atat importanta pe care o are apa in sustinerea vietii si in dezvoltarea economica si sociala, dar si problemele generate de o utilizare irationala a acestei resurse”, a explicat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a facut aceste precizari cu prilejul participarii la cea de a III-a editie a Conferintei Internationale „Totul pentru o apa curata”, organizata la Pitesti.

Pentru managementul corect al apei, ministrul Mediului considera necesara o cooperare intre administratia centrala si locala, firmele de distributie si publicul larg: “Aceasta cooperare depinde de existenta unui cadru institutional și legal adecvat, de accesul la cele mai bune tehnologii disponibile, de furnizarea eficienta a informatiei catre cei ce iau decizii, precum și de nivelul de educatie al populatiei. In plus, este binecunoscut ca pentru realizarea lucrarilor de infrastructura necesare este nevoie de mari resurse financiare ce trebuie alocate intr-o perioada de timp relativ scurta. Romania, ca nou stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa depuna eforturi deosebite atat pentru modernizarea si relansarea economica cat si pentru indeplinirea angajamentelor de protectie a mediului asumate in procesul de integrare europeana”, recunoaste ministrul Mediului.

Totusi, Rovana Plumb si-a exprimat speranta ca "din punct de vedere al managementului apei, toti cei implicati in aceasta activitate vor continua sa actioneze cu profesionalism pentru a demonstra ca Romania isi respecta angajamentele asumate ca membru al Uniunii Europene”.

Ministrul Mediului a subliniat ca “accesul la apa potabila si canalizare nu este doar o problema de securitate umana, dar si una de securitate nationala".

Termen limita: 31 decembrie 2018

“Termenul final de conformare la Directiva europeana privind epurarea apelor uzate a fost stabilit pentru Romania la data de 31 decembrie 2018”, a precizat conf. dr. Florian Grigore, de la Universitatea Ecologica din Bucuresti, in cadrul unei conferinte dedicate prevenirii poluarii apei.

Acest obiectiv impune racordarea integrala a locuintelor din Romania la retele de canalizare si la statii de epurare a apei, a explicat Florian Grigore pentru Green Report. Specialistul Universitatii Ecologice considera insa ca Romania nu va fi capabila sa atinga obiectivul de racordare de suta la suta, pana la sfarsitul anului 2018, intrucat autoritatile locale nu vor fi capabile sa obtina fondurile necesare.

In cazul nerealizarii obiectivului impus de legislatia europeana, pentru Romania vor fi doua posibilitati. Prima va fi aceea de a suporta sanctiuni din partea Comisiei Europene. A doua varianta va fi aceea de a negocia o amanare a termenului limita, dincolo de anul 2018, considera conf. dr. Florian Grigore.

Mihai Diac

Foto: www.ecomagazin.ro

Citeste si:

Apa curata, pana in anul 2018
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri