Succesul agriculturii eco in Brazilia, Cuba si Africa ar putea fi replicat si in alte state, dar metodele sale sunt ignorate in favoarea agriculturii industriale si a pesticidelor, scrie The Ecologist, care citeaza raportul unei comisii independente ONU.
Potrivit raportorului ONU pentru dreptul la alimentatie, Olivier De Schutter, productia de hrana poate fi impulsionata si prin alte metode decat fertilizatorii chimici si semintele modificate. Agricultura eco prevede folosirea minima a resurselor externe, controlul bolilor cu ajutorul pradatorilor naturali si managementul eficient al recoltelor.
„(Agricultura ecologica) a demonstrat ca imbunatateste productia de hrana si veniturile fermierilor, protejand in acelasi timp solul, apa si clima. Chiar daca sarcina este mai complexa, trebuie sa gasim o metoda sa rezolvam foametea globala, schimbarile climatice si distrugerea resurselor naturale, toate in acelasi timp”, a explicat Olivier De Schutter.
Recolte in "desertul Tanzaniei"
Un exemplu de succes este Tanzania, unde provinciile Shinyanga si Tabora obisnuiau sa fie cunoscute ca „desertul Tanzaniei”. Cu toate acestea, datorita tehnicilor agro-forestiere folosite, 350 de mii de hectare de teren au fost reabilitate in doua decenii. Profiturile pe gospodarie au crescut aici cu pana la 500 de dolari pe an.
De Schutter a explicat ca se va folosi de viitorul summit ONU pentru siguranta hranei din octombrie pentru a cere mai multe masuri in favoarea agriculturii eco.
Foto: The Ecologist