Startup-urile locale, care vin cu soluții inovatoare la cea mai presantă temă a generației noastre, schimbările climatice, pot aplica până pe 15 septembrie în cadrul programului Black Sea ClimAccelerator, care are ca obiectiv susținerea acestor inițiative prin oferirea de know-how și finanțare. Participarea este gratuită.
„Prin programul Black Sea ClimAccelerator, ne propunem să susținem inițiativele locale de eco-inovare care se află la început de drum. Mai concret, să le oferim instrumentele și resursele de care au nevoie să își urmeze misiunea și să contribuie la rezolvarea crizei climatice. În plus, un alt obiectiv pe care îl urmărim este să facem subiectul încălzirii globale mai vizibil și să încurajăm conversații foarte necesare între reprezentanți ai autorităților publice, ai organizațiilor de educație și cercetare și ai mediului de business – de la antreprenori, la companii multinaționale”, a declarat, pentru Green Report, Daniel Matei, Business Development Manager Impact Hub Bucharest.
Astfel, în cadrul proiectului sunt disponibile 42 de locuri pentru startup-uri din România și Bulgaria, într-un program complex ce include workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale.
„Prin intermediul programului, participanții au acces la experiențe practice prin care vor putea să crească business-uri mai sănătoase și mai atractive pentru investitori. În plus, vor intra în legătură cu specialiști din ecosistemul antreprenorial și vor primi acces la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing, evenimente internaționale și, nu în ultimul rând, o finanțare totală de 300.000 euro: 5000 de euro pentru startup-urile care intră în program în categoria 1 și 20.000 de euro pentru cele care intră în program în categoria 2„, a precizat Daniel Matei.
Potrivit reprezentantului Impact Hub Bucharest, granturile pot fi utilizate de startup-urile din program conform normelor Horizon Europe. Concret, pot fi folosite pentru dezvoltarea afacerii lor, pentru zona operațională sau cercetare.
Pentru startup-urile din program va exista o monitorizare post-program. De asemenea, ca parte din comunitatea Black Sea ClimAccelerator, vor rămâne în legătură cu organizatorii pentru viitoare oportunități sau eventuale nevoi de conectare cu alți actori din ecosistem.
Black Sea ClimAccelerator se află la prima ediție și este dezvoltat de un consorțiu format din Impact Hub Bucharest și The Climate Vertical din România și Innovation Starter din Bulgaria cu sprijinul EIT Climate KIC.