Solutii energetice prietenoase climei, un proiect educativ in scolile si comunitatile mici din Romania

Proiectul „Comunitatile mici, scolile si ONG-urile din Romania promoveaza solutii energetice prietenoase climei” s-a incheiat la finele lunii aprilie 2011. Astfel, in patru comunitati mici din Romania au fost constituite Comitete Locale de Planificare a Energiei, care au analizat nevoile locale si au implementat proiecte demonstrative sustenabile in domeniul obtinerii si utilizarii energiei. 35 de scoli s-au implicat in programul SPARE (program international ce incurajeaza utilizarea eficienta a energiei), invatand dupa manualul dezvoltat in cadrul proiectului si participand la competitii internationale.

Proiectul a fost coordonat de Asociatia Prietenii Pamantului din Galati in parteneriat cu Reteaua de Actiune pentru Clima – Romania si Norges Naturvernforbund (Norvegia). El a vizat cresterea capacitatii Romaniei de a reduce efectele schimbarilor climatice prin: educatie in scoli; implicarea comunitatilor mici in utilizarea resurselor regenerabile de energie si in cresterea eficientei energetice.

Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de 21 de luni si a fost finantat de Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania. La acesta s-a adaugat o co-finantare prin Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu prin proiectul “PROGRES – Proiect privind Gestionarea Reducerilor de Emisii la nivel local”.

Implementarea proiectelor energetice sustenabile

Proiectul a fost prezent in 4 comunitati mici din Romania, mai precis in Brusturoasa (judetul Bacau), Piscu (judetul Galati), Sarulesti (judetul Calarasi) si Sovata (judetul Mures). Aici au fost formate Comitete Locale de Planificare a Energiei, ale caror membri – voluntari, persoane reprezentative pentru comunitatile lor – au analizat problemele energetice si au propus proiecte demonstrative care sa dovedeasca viabilitatea surselor regenerabile de energie si a masurilor de crestere a eficientei energetice.

Cele 4 proiecte sunt:

– sistemul hibrid de producere a energiei electrice din energie solara si energie eoliana la Centrul pentru Promovarea Traditiilor si Dezvoltare Rurala Durabila din Brusturoasa (judetul Bacau);
– montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru obtinerea de energie electrica si a unui colector solar pentru producerea de apa calda menajera la doua institutii de invatamant din Piscu (judetul Galati);
– montarea de ferestre eficiente la scoala din Sarulesti (judetul Calarasi);
implementarea unui sistem pentru iluminat stradal cu lampi LED in Sovata (judetul Mures).

Foto: comunitativerzi.ro

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri