Soarta minei de la Certej se decide la tribunal

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de constatare a nulitatii acordului de mediu pentru proiectul minier Certej.

Acordul de mediu fusese eliberat la data de 9 iulie a.c. de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Timisoara, aflata in subordinea ANPM.

“Astazi facem un pas absolut necesar pentru repararea unei ilegalitati si pentru sanctionarea unui gest incorect si iresponsabil. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului depune la Tribunalul Bucuresti cererea de chemare in judecata prin care se solicita constatarea nulitatii acordului de mediu, emis de ARPM Timisoara pentru proiectul de la Certej, judetul Hunedoara si suspendarea executarii acordului de mediu pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei”, a anuntat ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, “pasii urmatori vor fi desemnati de catre instanta de judecata competenta, conform legii, iar institutiile de mediu implicate ii vor urma intocmai”.

Avizul de mediu putea fi emis doar de ANPM, nu de ARPM

Pe de alta parte, Rovana Plumb a solicitat Comisiei de Disciplina din Ministerul Mediului investigarea activitatii tuturor persoanelor care au fost implicate in acordarea avizului de mediu pentru proiectul de la Certej.

Conform prevederilor legale, emiterea avizului de mediu pentru aceasta investitie trebuia decisa la Bucuresti, in cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, iar avizul nu putea fi emis de catre o autoritate locala sau regionala, afirma Rovana Plumb.

“Competenta evaluarii impactului asupra mediului pentru proiectele care prevad defrisarea unei suprafete mai mari de 10 hectare era de nivel central iar, in cazul proiectului de la Certej, proiectul prevede defrisarea unei suprafete de aproximativ 165 de hectare. Astfel, in cazul acestui proiect, autoritatea competenta emite un acord integrat de mediu, nu doar un simplu acord de mediu. De asemenea, la data emiterii acordului, dezbaterile publice transfrontaliere precum si intalnirile cu autoritatile ungare nu s-au finalizat cu un acord ba mai mult, pozitia Ungariei este exprimata intr-un raspuns in care sunt prezentate multiple aspecte negative referitoare la acest proiect, legate mai ales de riscurile pe care le implica desfasurarea viitoarei activitati”, a explicat ministrul Rovana Plumb.

Potrivit ministrului Mediului, eliberarea acordului de mediu pentru Certej, de catre Agentia Regionala Timisoara, a incalcat trei norme internationale: Conventia privind impactul de mediu transfrontalier – in sensul ca unul dintre cele doua state consultate, respectiv Ungaria, a dat un raspuns negativ, iar acest element nu a fost luat in calcul -, Directiva europeana Habitate si Directiva europeana Pasari.

La randul lui, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, a precizat ca, dupa anularea acordului de mediu emis la Timisoara, procedura de analiza a proiectului va fi reluata de ANPM. „Noi cerem anularea acestui act ca urmare a constatarii ca are la baza anumite ilegalitati. Se va reintra astfel in procedura de analiza completa de catre autoritatea competenta, in speta Agentia Nationala pentru Protectia Mediului”, a mentionat presedintele ANPM.

Gabriela Lambrino, director ARPM: "Am acoperire juridica"

In replica, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, Gabriela Lambrino, a anuntat, ieri, ca ANPM i-a cerut sa revoce acordul de mediu pentru exploatarea Certej, dar ca refuza cererea ANPM intrucat acordul este emis legal.

"Astazi (marti – n.n.) am primit o solicitare de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pentru a revoca acordul de mediu pe care Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara l-a emis pentru exploatarea miniera de la Certej, din judetul Hunedoara. Cum sa il revoc? E ca si cand as sustine ca l-am dat ilegal. Am tinut cont de toate documentele pentru eliberarea acestui acord. Daca am acoperire juridica pe ce am emis, nu am cum sa revoc decat incalcand legea", sustine Gabriela Lambrino.

Sefa Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului considera ca nu exista motive pentru a fi demisa din functie si nici nu intentioneaza sa demisioneze.

Filiera Certej nu va functiona pentru Rosia Montana

In alta ordine de idei, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a respins orice corelatie intre proiectul Certej, care a obtinut un acord de mediu, si proiectul Rosia Montana. "Proiectul Certej nu poate sa constituie in niciun fel un precedent si nu poate sa se faca vreo legatura cu cazul proiectului de la Rosia Montana", a spus Rovana Plumb. Acesta din urma se afla, in continuare, in stadiu de evaluare, a precizat ministrul.

Din punctul de vedere al procedurii, “fiecare proiect care prevede eliberarea unui acord de mediu sau acord integrat de mediu si care priveste valorificarea resurselor minerale si naturale ale Romaniei trebuie tratat in mod independent si particular, de la caz la caz. Actuala guvernare doreste sa creeze locuri de munca si sa deruleze investitii, dar toate acestea trebuie facute cu respectarea prevederilor legale in vigoare, pe baza principiilor dezvoltarii durabile pe care Ministerul Mediului si Padurilor le promoveaza, precum si a Directivelor Uniunii Europene”, a sustinut Rovana Plumb.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Incepe mineritul cu cianura la Certej

Ministrul Mediului anunta sanctiuni in cazul Certej

Ministrul Rovana Plumb cere anularea acordului de mediu pentru Certej
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri