Incepe mineritul cu cianura la Certej

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara a emis acordul de mediu pentru unitatea miniera Certej.

Pe baza acestui document, in zona Certej (judetul Hunedoara) ar urma sa functioneze prima exploatare a aurului pe baza de cianuri, la scara larga, din Romania.

Emiterea acordului de mediu pentru exploatarea miniera Certej a fost semnalata de trei organizatii ecologiste: Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior si Re.Generation.

“Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reteaua de actionari, respectiv companiile detinatoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamana celui propus la Rosia Montana, atragand de-a lungul timpului critici serioase din partea organizatiilor de protectia mediului din Romania”, avertizeaza Alburnus Maior.

Zacamantul de la Certej contine 45,5 milioane de tone cu o concentratie de 1,8 grame / tona aur si 10 grame / tona argint. Potrivit Alburnus Maior, proiectul Certej ocupa o suprafata de 456 de hectare iar exploatarea aurului va impune utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an.

Proiectul ar urma sa functioneze timp de 16 ani – perioada de operare a minei. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile generate in timpul prelucrarii, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

Actionar majoritar: Eldorado Gold Corporation din Canada

Proiectul minier de la Certej este detinut de Deva Gold SA, al carei actionar principal, cu 80 la suta din actiuni, este compania canadiana Eldorado Gold Corporation. 20 la suta din actiuni apartin companiei romanesti de stat Minvest Deva.

Actionarul canadian publica, pe internet, alti parametri pentru zacamantul Certej decat cei indicati de ecologistii romani. Potrivit Eldorado Gold Corporation, rezerva totala este de 47 milioane de tone, continutul de aur este de 1,6 grame / tona, iar continutul de argint este de 11,5 grame / tona. Actionarul canadian estimeaza cantitatea totala de aur la 2,41 milioane de uncii, iar cea de argint la 17,3 milioane de uncii.

Suprafata luata in concesiune ar fi de circa 26,7 kilometri patrati.

Ecologistii vor sesiza Comisia Europeana

“Evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul Certej ne-a provocat inca de la inceputul sau serioase ingrijorari, prezentand numeroase vicii de legalitate. Lipsa studiilor si a evaluarilor impactului asupra biodiversitatii, conform Directivei Habitate si Directivei Pasari sau lipsa oricaror evaluari privind potentialul arheologic al zonei si starea de sanatate a populatiei privind substantele periculoase ne indreptatesc sa ne adresam Comisiei Europene pentru controlul conformitatii cu normele de drept comunitar amintite, dar si sa cerem instantei nationale competente anularea acordului de mediu emis”, explica Tudor Bradatan, din partea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Drept raspuns la informatiile prezentate de activistii de mediu, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a ordonat astazi “verificarea, in regim urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judetul Hunedoara , de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului”.

Cele doua structuri centrale ale Ministerului Mediului urmeaza sa verifice “procedurile urmate in legatura cu acest acord de mediu pentru a se vedea in ce masura s-au respectat toate prevederile legale”.

Directorul care a aprobat acordul de mediu va fi demis

Pe de alta parte, ministrul Rovana Plumb a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului “demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international”.

Potrivit organizatiilor neguvernamentale, acordul de mediu pentru proiectul de la Certej, despre care conducerea centrala a Ministerului Mediului nu stia nimic, ar fi fost eliberat de Agentia Regionala Timisoara inca din data de 5 iulie 2012.

“Daca se va constata ca acordul nu a fost emis in conformitate cu legea, acesta se va anula”, precizeaza Ministerul Mediului si Padurilor.

Mihai Diac

Foto: www.eldoradogold.com

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Aurul minier depaseste de sapte ori rezerva Bancii Nationale

Guvernul cere desecretizarea contractului Rosia Montana

spot_img

Ultimele știri